Tioårige Carl Blomqvist har gjort sig känd som bokinfluerare på sociala medier.
Tioårige Carl Blomqvist har gjort sig känd som bokinfluerare på sociala medier. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Tioårige Carl är Kultursveriges nya kändis

I en tid då barn och unga läser allt mindre går den unge bokinflueraren Carl Blomqvist mot strömmen. Tioåringen älskar att läsa och försöker med sina boktips i sociala medier att få andra i sin egen ålder att läsa mer.


Carl Blomqvists bästa boktips

"Pax"-böckerna av Inger Korsell och Åsa Larsson.

"Eva och Adam"-böckerna av Johan Unenge och Måns Gahrton.

"Sune"-böckerna av Anders Jacobsson och Sören Olsson.

Han har intervjuat prins Carl Philip på Bokmässan i Göteborg, varit på tv flera gånger och nyligen utnämnde kulturminister Parisa Liljestrand honom till Årets influerare i en enkät i Dagens Nyheter.

Tioårige Carl Blomqvist från Mariefred har blivit något av en kändis i Kultursverige och allt tack vare sina uppskattade boktips i sociala medier som Tiktok och Instagram.

— Det började med att jag läste "Pax"-serien av Inger Korsell och Åsa Larsson. Det var mitt livs första stora läsupplevelse. Jag ville tipsa andra om hur bra böckerna var och fick låna pappas Instagram, säger han.

Pappa Fredrik är författare och tipset gick hem hos hans följare. Lajksen trillade in och i kommentarsfältet var det idel hejarop. Carl Blomqvist fortsatte att tipsa om böcker och fick ett större genombrott när ett klipp där han lyriskt och initierat tipsar om Johan Unenges och Måns Gahrtons bokserie "Eva och Adam" blev viralt.

Samhällsproblem

Att barn och unga läser mindre och har allt svårare att förstå vad de läser har de senaste åren seglat upp som samhällsproblem. Carl Blomqvist är ett ljus i mörkret och gör vad han kan för att väcka läslusten till liv hos sina jämnåriga

— Men man får inte glömma att också vuxna läser mindre än förr. Både barn och vuxna väljer skärmarna i stället för böcker. Att titta på en serie eller ett klipp ger en snabbare dopaminkick än att läsa en bok. Därför väljer hjärnan skärmen, säger han.

Carl Blomqvist är dock ingen skärmmotståndare. Han spelar datorspel och använder sociala medier för att tipsa om böcker. Det viktiga, menar han, är att man inte bara tittar på skärmen, utan att man också läser böcker – och är ute och leker.

— Jag tycker att både barn och vuxna borde läsa minst en timme om dagen.

Vill fortsätta inspirera

Carl Blomqvist tycker att det är kul att ha blivit lite känd. Inte minst eftersom det betyder att han har lyckats nå ut med sina tips och inspirerat andra barn att läsa mer.

— Jag vill fortsätta på den inslagna banan också när jag blir äldre. Kanske bli programledare. Just nu ser jag fram emot nya läsupplevelser att tipsa om, säger han.

Carl Blomqvist med några av sina bästa boktips: "Pax"-böckerna, "Eva & Adam"-böckerna och "Sune"-böckerna.
TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!