Socialdemokraterna vill sänka momsen för att få fler att gå på bio. Arkivbild.
Socialdemokraterna vill sänka momsen för att få fler att gå på bio. Arkivbild. - Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Kravet från S: Sänk biomomsen

I dag väntas kulturminister Parisa Liljestrand (M) presentera den nya filmutredningen. Inför det kommer Socialdemokraterna med ett utspel. Vi vill sänka biomomsen, säger Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson.


Allt färre vuxna ser svensk film på bio, nästan bara barnfilmer når ut till en större publik.

— Det vi kan se med den svenska biomomsen är att den särskilt har drabbat de minsta biograferna i vårt land. Det är framförallt biograferna i glesbygd, små tätorter och mindre städer som har drabbats värst av det här och vi vill inte se en biografdöd i vårt land, säger Lawen Redar.

Lawen Redar är kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Arkivbild.

Höjdes 2017

Redar vill inte nämna en specifik siffra för hur hög momsen ska vara.

— Vi har inte sagt exakt vad den ska landa i.

Biomomsen höjdes från 6 till 25 procent för att finansiera det nya filmavtalet som trädde i kraft 2017 då staten tog över en stor del av stödet till svensk film från branschen.

Filmutredning presenteras

Under fredagen väntas kulturminister Parisa Liljestrand (M) sjösätta en ny filmutredning under filmfestivalen i Göteborg. Där blir bland annat finansieringen av svensk film en nyckelfråga.

Varför väljer Socialdemokraterna att föreslå ett allmänt stöd till biografer i stället för ett riktat stöd till svensk film?

— Hela branschen säger att det här är en prioriterad fråga, priset för bio gör att allt färre går på bio. Det påverkar svensk film i förlängningen och möjligheten att skapa produktioner, säger Lawen Redar.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!