Fröken Snusk tävlar med låten 'Unga & fria' i Melodifestivalen. Pressbild.
Fröken Snusk tävlar med låten 'Unga & fria' i Melodifestivalen. Pressbild. - Foto: Janne Danielsson/SVT

Så låter Fröken Snusk i Melodifestivalen

En hyllning till Norrland, "Lejonkungen"-vibbar från Gävle och en oväntat sprudlande Fröken Snusk. Det väntar i Melodifestivalens andra deltävling i Göteborg.


1. Maria Sur – “When I’m gone”

Ukrainska Maria Sur har lämnat de sorgesamma balladerna bakom sig. Bidraget “When I’m gone” har betydligt snabbare tempo och kan beskrivas som en mörk dansdänga med EDM-doftande sound. Det är ösiga trummor, suggestiva syntslingor och när Sur wailar loss i refrängen visar hon sina starka röstresurser. I fjol gick hon direkt till final.

Maria Sur drar upp tempot i årets Melodifestivalbidrag. Pressbild.

2. Engmans Kapell – “Norrland”

Ingen kan ta miste på var deltävlingens äldsta debutanter Engmans Kapell stammar från: det är Norrland, närmare bestämt Hälsingland. Att bredda sin målgrupp och försöka nå 59 procent av Sveriges yta kan kanske visa sig vara ett smart drag. Det är gran- och talldoftande svensk country i stil med Hasse Kvinnaböske komplett med fiol och tonartshöjning i slutet.

Engmans Kapell längtar hem till Norrland. Pressbild.

3. Dear Sara – “The silence after you”

Samiska artisten Dear Sara går emot föregående bidrags Norrlands-romantisering och satsar på ett stabilt pop-sound på engelska tillsammans med en dansk låtskrivare. Egentligen heter hon Sara Nutti, kommer från Karesuando och deltog i “X Factor” 2012. “The silence after you” har en medryckande refräng och sångerskan själv en hes och personlig röst.

Dear Sara tävlar med låten "The silence after you". Pressbild.

4. C-Joe – “Ahumma”

Deltävlingens tredje debutant dundrar in med en afropoplåt som omedelbart klistrar sig fast på hjärnan med sin nonsensrefräng. Textraden “Ahumma mamama yeah” upprepas likt ett mantra som hämtat från “Lejonkungen”. Artisten C-Joe, alias Charles Koroma, har rötterna i Sierra Leone, men är uppvuxen i Gävle och beskrivs som en pionjär inom svensk afrobeat.

C-Joe tar in afrobeats i Melodifestivalen. Pressbild.

5. Liamoo – “Dragon”

Liamoo sjunger att han är en drake som sprutar eld – eller om han har fångat en drake, det är lite oklart. “Idol”-vinnaren deltar i Melodifestivalen för fjärde gången och alla gånger tidigare har han gått direkt till final. “Dragon” är mörkare och något sävligare än vi är vana att höra artisten, men ändå för snabb för att kallas ballad.

Liamoo tar ned tempot med låten "Dragon". Pressbild.

6. Fröken Snusk – “Unga och fria”

Fröken Snusk sladdar in i Melodifestivalen med något som låter som om man kört en Drängarna-låt genom epatraktorns oljefilter. “Unga och fria” är en oväntat dumglad midsommardänga som lär spelas flitigt på bensinmacksparkeringar i hela landet innan våren är över. Det enda smolket i den snart överfyllda glädjebägaren är anklagelserna om manipulerade lyssningssiffror samt eventuella röstproblem som belagt Fröken Snusk med talförbud.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!