Demonstrationen arrangerades av Together for Palestine med krav om att utesluta Israel ur Eurovision.
Demonstrationen arrangerades av Together for Palestine med krav om att utesluta Israel ur Eurovision. - Foto: Fredrik Persson/TT

De vill stoppa Israel i Eurovision – "Mördare"

Många demonstranter har samlats i Stockholm för att protestera mot Israels medverkan i Eurovision, och för att kräva eld upphör i Gaza. Jag kan inte bara vara tyst, säger Lubna al Sheikhly, en av demonstranterna.


Fakta: Israel och Eurovision

Israel – vars statliga public service-bolag är medlem i den europeiska radio- och tv-unionen EBU – debuterade i tävlingen 1973 och har sedan dess levererat det vinnande bidraget fyra gånger, senaste 2018.

EBU uteslöt Ryssland från Eurovision-tävlingen efter den fullskaliga attacken mot grannlandet Ukraina 2022. Då hade grannlandet Belarus redan uteslutits sedan landet brutit mot EBU:s regelverk om pressfrihet.

Krav har väckts på att även Israel ska uteslutas efter kriget i Gaza, som inleddes efter Hamas blodiga attack i Israel den 7 oktober. EBU har sagt att Israels public servicebolag inte brutit mot några regler och kommer att få tävla.

Uppskattningsvis mellan 1 500 och 2 000 personer har enligt en polis på plats samlats på Odenplan i Stockholm för demonstrationen. Tåget går till Gustav Adolfs torg där Utrikesdepartementet har sitt kontor.

— När det gällde Ryssland så stod alla upp och sade, nej, Ryssland ska inte delta. Men vad är skillnaden? Mördare som mördare, säger Hussein Abdelzahra, ordförande för organisationen Together for Palestine, som står bakom manifestationen.

Uppmanas kuppa

I demonstrationståget ses flera palestinska flaggor. Bland slagorden hörs ”Terrorstämpla Israel” och även den kontroversiella ”From the river to the sea”. Många har bilder på vattenmeloner – en symbol för palestinsk kamp, och från ett bilflak uppmanas demonstranterna att försöka kuppa in vattenmeloner i Melodifestivalens tv-sändningar igen, precis som två aktivister lyckades med förra veckan.

Lubna al Sheikhly under en demonstration arrangerad av Together for Palestine med krav om att utesluta Israel ur Eurovision.

Lubna al Sheikhly håller en skylt som föreställer Noa Kirel, som representerade Israel i Eurovision förra året, men där hennes flagga bytts ut till en blodig kropp. Hon förklarar att hon även demonstrerade mot Rysslands invasion av Ukraina.

— Alla är för mig lika värda. Jag kommer inte från Palestina, men jag stödjer dem.

Demonstranten Per Hussein.

"Åtalad för folkmord"

Eurovision-arrangören EBU:s hållning är att musiktävlingen inte är mellan länder, utan mellan public service-bolag, och att Israels bolag inte har brutit mot tävlingsreglerna.

Per Hussein, som är med och arrangerar demonstrationen, köper inte det.

— Israelisk public service är en del av den israeliska stat som just nu är åtalad för folkmord, säger han.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!