Daria Serenko är numera efterlyst i sitt hemland. I januari besökte regimkritikern Sverige. Arkivbild.
Daria Serenko är numera efterlyst i sitt hemland. I januari besökte regimkritikern Sverige. Arkivbild. - Foto: Samuel Steén/TT

Ryssland efterlyser regimkritisk författare

Den ryska polisen har efterlyst författaren Daria Serenko. Det är ännu ett exempel på det allt hårdare klimatet för regimkritiker i landet.


Daria Serenko har inte fått veta vad det är hon anklagas för, men har reagerat på efterlysningen från sin exil i Georgien.

Författaren skriver på Instagram att hon blir förvånad över att statens resurser läggs på att förfölja "små ynkliga personer" som henne, uppger Sveriges Radios Kulturnytt.

Daria Serenko var med och grundade den feministiska antikrigsrörelsen i Ryssland och har suttit fängslad i 15 dagar för sin aktivism. I januari kom hennes andra bok "Jag önskar mitt hem aska" ut på svenska och då besökte hon även Sverige.

Klimatet för regimkritiska kulturarbetare har hårdnat än mer i Ryssland sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina och de utsätts regelbundet för repressalier.

Enligt Kulturnytt har även författaren Michail Zygar, känd för flera böcker om president Putin, satts upp på listan över efterlysta personer. Han har också lämnat landet och lever i exil.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!