Ska Sverige ge mer förmånliga rabatter till film- och produktionsbolag än vad som redan sker? Arkivbild.
Ska Sverige ge mer förmånliga rabatter till film- och produktionsbolag än vad som redan sker? Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Låg finansiering av svensk film

De offentliga anslagen till svensk film har urholkats och internationellt sett har Sverige nu låg offentlig finansiering – det framgår i en nulägesrapport från den pågående filmutredningen.


Rapporten presenteras för filmbranschen som samlats på biograf Fågel Blå i Stockholm. Jämfört med andra kulturområden satsas förhållandevis stora summor på filmområdet, framhåller utredarna – vilket förklaras av att kostnaderna för att göra film också är höga.

Men internationellt sett ligger Sverige numera lågt, även när det gäller produktionsincitament, det vill säga olika rabatter och subventioner som införts i länder och regioner för att locka till sig film- och dramaproduktioner.

Även svenska filmproduktioner görs delvis utomlands för att få del av förmånerna, exempelvis "Lasse-Maja"-filmerna i Irland och "Borg" i Tjeckien. De globala aktörerna tenderar också att investera mindre i svenskt innehåll.

Till detta kommer att Filminstitutets anslag och stöd legat still och därmed urholkats efter att pandemistöden upphört.

Därtill har det svenska biotittandet återhämtat sig sämre efter pandemin jämfört med biografbesöken i övriga nordiska länder. Samtidigt går det bra för svenska filmer och dramaserier i strömningstjänster och andra visningsfönster – där verkar efterfrågan vara större än utbudet, enligt utredarna.

Filmutredningen ska presentera sina förslag till åtgärder senast 28 februari nästa år.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
/
/