Thomas Vinterberg har gjort sig känd för filmer som 'Festen' och 'En runda till'. Nu är han aktuell med tv-serien 'En familj som vår'. Arkivbild.
Thomas Vinterberg har gjort sig känd för filmer som 'Festen' och 'En runda till'. Nu är han aktuell med tv-serien 'En familj som vår'. Arkivbild. - Foto: Thomas Traasdahl/Scanpix/TT

Vinterberg vill väcka debatt – men vägrar delta

Miljöförstöring, flyktingproblematik, familjerelationer – det är mycket som ryms i Thomas Vinterbergs tv-serie "En familj som vår". Själv hoppas den danske regissören att det ska bli debatt om den i hemlandet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Thomas Vinterberg

Ålder: 55 år.

Familj: Hustrun Helene Reingard-Neumann.

Bor: I Köpenhamn.

Yrke: Manusförfattare, regissör.

Tidigare verk i urval: "Festen", "It's all about love", "Dear Wendy", "Submarino", "Jakten", "Kollektivet", "Kursk", "En runda till".

Aktuell med: "En familj som vår" som visas i TV4. För närvarande arbetar Thomas Vinterberg med att skriva manus till en tv-serie baserad på Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta".

— Jag tänker inte delta i debatten, men jag tänker följa den. Det är så många viktiga existentiella frågor som ställs, säger Vinterberg till TT.

"En familj som vår", som premiärvisades på filmfestivalen i Venedig, är en dystopi där Danmark måste utrymmas eftersom landet snart kommer att täckas av vatten.

Amaryllis August och Albert Rudbeck Lindhardt i Thomas Vinterbergs tv-serie 'En familj som vår'. Pressbild.
Amaryllis August och Albert Rudbeck Lindhardt i Thomas Vinterbergs tv-serie "En familj som vår". Pressbild.

Familjen evakueras

Nykomlingen Amaryllis August (dotter till regissören Bille August) spelar Laura, vars föräldrar är skilda. När den slutliga evakueringsordern kommer leder händelseutvecklingen till att familjen splittras och det blir farligt inte minst för Laura som hamnar i händerna på människosmugglare.

— Jag lekte med tanken på att göra storyn som film, men jag tyckte att det här materialet behövde den längd som en tv-serie ger. Jag ser den som en mycket lång film, inspirerad av "Utvandrarna" och "Brooklyn", säger Thomas Vinterberg.

Det han hoppas ska väcka debatt är tematiken om miljöförstöring och om flyktingar. I serien är det nu danskar som tvingas emigrera, som stoppas vid gränser och som blir offer för människosmugglare.

— Det politiska är mycket viktigt. Vi ville ha det så naturalistiskt som möjligt.

Monument över dottern

Det finns ett par cliffhangers i den sju avsnitt långa serien, men Thomas Vinterberg ville inte ha fler – en del serier har ju en cliffhanger i slutet av varje avsnitt.

— Jag tycker inte publiken behöver det, jag tycker cliffhangers är irriterande. Jag vill se en berättelse.

För ett par år sedan gick Vinterbergs film "En runda till" segrande över världen och vann bland annat en Oscar för bästa internationella film. Men det var en mörk period för honom – precis innan inspelningen skulle börja omkom hans 19-åriga dotter Ida i en bilolycka.

— Det var nödvändigt att det blev en succé. Filmen är ett monument över min döda dotter.

TT
/
/
/

stats