Den brittiska tidningen The Guardian har beskrivit ”Sommar” som ”radioprogrammet vilket förenar en nation”– och i dessa tider är det ett ansvar som väger extra tungt, tycker programchefen Bibi Rödöö. I år har redaktionen tänkt ”vilka kan hjälpa oss att navigera i den här komplexa tiden”.
— Det är kanske inte är de med lite kunskap och hög röst i år, utan de med mycket kunskap som förenar i stället för splittrar, säger hon och citerar sen diplomaten Jan Eliasson som i fjol var vintervärd.
— Han sade ”jag är arbetslös nu, det finns ingen som vill ha en medlare”. Diplomatin är inte det som efterfrågas utan man står på varsin sida och vill bara ha ihjäl varandra.
Yttrandefrihet
Regissören Maryam Moghaddam ska prata om huruvida det är värt att riskera allt för sanningen. Hon har gjort filmer som ”En liten bit av kakan” – för vilken hon dömdes till en 26 månaders villkorlig fängelsedom för att den trotsar Irans censurlagar.
— Valet att komma till Iran, arbeta med film, försöka skapa förändring och konfrontera censur och orättvisa lagar har för mig alltid gjorts medvetet om de riskerna, säger hon till TT.
Hon är tacksam för möjligheten att sommarprata.
— Jag hoppas att jag kan öppna ett nytt fönster och minska avståndet mellan mig och mitt andra hemland, Sverige, som jag är långt ifrån just nu, säger hon.
Även EU-tjänstemannen Johan Floderus, som fängslades i Iran, sommarpratar. Är det ett ställningstagande för yttrandefriheten? Ja, bekräftar Bibi Rödöö.
— Man kan tro att Johan Floderus berättelse blir en beskrivning av det vedervärdiga han upplevt. Men han landar i stället i något klokt, kärleksfullt och hoppingivande.
Kärleksförklaring
Det blir också både program som ”påminner oss om att det är kul att leva” och personliga historier. Blott 20-åriga poeten Aya Kanbar är yngst.
— Det känns jättefint, trots att jag inte levt så länge har jag så mycket att prata om. Jag pratar inte om mig själv och min karriär, inte om att vara poet eller om branschen, säger Aya Kanbar.
Hon gör i stället en kärleksförklaring till Örebro där hon växte upp – som i år skakades av dödsskjutningen på Campus Risbergska. Hon lyfter också fram andra för henne viktiga platser: Paris, Alanya – och internet.
— Jag har haft en mobil i majoriteten av min uppväxt. Att vara online var den tredje platsen, det var där jag var om jag inte var i skolan eller hemma. Ett kapitel är tillägnat det – vilken sorts eskapism och lugn det kan ge.
”Sommar i P1” har premiär i Sveriges Radio på midsommardagen den 21 juni. Petra Mede är först ut av de 59 sommarpratarna.