Nyheter24
Annons

Rudberg: Spioner har blivit verklighet för oss

Publicerad: 3 juli 2025, kl. 08:54
Uppdaterad: 3 juli 2025, kl. 09:16
Denise Rudberg är aktuell med nya romanen ”Vår sjätte attaché”, som utspelar sig i Stockholm under andra världskriget. Pressbild. Foto: Kajsa Göransson

I Denise Rudbergs nya roman ”Vår sjätte attaché” försöker huvudpersonerna avslöja den spion som saboterar för den svenska underrättelsetjänsten. I dag förstår vi att det faktiskt finns spioner i vårt samhälle. Det har blivit verklighet för oss, säger hon.

Populärkulturen har alltid fascinerats av spioner – ”yrkesgruppen” har det senaste året spelat huvudrollen i böcker, filmer och tv-serier. Och i det nuvarande världsläget tar de ännu ett kliv fram ur skuggorna. På årets Bokmässa ägnas ett seminarium åt tre nya fackböcker om historiska och samtida spioner, däribland Alexandra Franzéns ”Sanningen skall göra er fria”.

Den sjätte delen i Denise Rudbergs romanserie ”Kontrahenterna” utspelar sig i Stockholm sommaren 1942, då krigets mörker sänker sig över Europa. En okänd läcka och en hotande diplomatisk kris medför stora utmaningar för den inre kretsen på signalspaningscentralen Karlaplan 4. Ska de tre kvinnliga huvudpersonerna lyckas avslöja den spion som saboterar för den svenska underrättelsetjänsten?

Skildra känslor

Rudberg tror att läsarna i stor utsträckning söker sig till spiongenren för att förstå den samtid vi lever i.

— Det är jag helt övertygad om, även om det inte skiljer sig så mycket i dag jämfört med förr. Underrättelser är underrättelser och det sker på samma sätt som på 40-talet, säger hon.

Annons

Däremot tror hon att nutida spionberättelser skiljer sig en hel del från äldre, klassiska spionromaner. I dag är författare bättre på att skildra hur viktigt det är att skapa kontakt och relationer människor emellan för att utbyta information inom underrättelsetjänsten, tror hon:

— Det är det jag försöker lyfta fram i mina böcker. Det är ju inte så intressant att bara läsa att en gubbe i trenchcoat lägger en hemlig lapp på en bänk i en park, det är för enkelspårigt. Varför han har valt att lämna information till annan makt, och vad han tänker och känner – det är däremot intressant, säger hon.

Egna familjen

”Vår sjätte attché” är, precis som de övriga böckerna i serien, inspirerad av Rudbergs egen familjehistoria. De tre huvudpersonerna Signe, Iris och Elisabeth representerar hennes farmor, mormor och fostermormor.

— Det viktigaste för mig har varit att skildra de här kvinnorna med stor kärlek. Jag vill att det ska kännas att det här är människor av kött och blod som jag älskar väldigt mycket. Skulle böckerna få negativa recensioner skulle det kännas som att man kritiserar min familj, säger hon.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons