Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Eurovison-finalen i bilder

Nöje | 17/05/2009 00:08

Se nackenchocken och miraklet i Moskva.

Alexander Rybak och Norge tog hem schlager-EM efter en överlägsen uppvisning. Tidigt stod det klart att Rybak skulle ta hem segern och nu väntar en fest hemma i Norge.

– Ni får möta mig i morgon kl 11 på Gardermoen, hälsade Rybak på norska till publiken efter storsegern.

Alexander Rybak föddes i Minsk, Sovjetunionen, under kalla kriget. Fyra år gammal flyttade han till Norge med sina kringresande föräldrar. De försörjde sig genom att spela piano och fiol och lärde upp sin lille son grundligt i violin.

I onsdags fyllde han 23 år och dagen efter gick han vidare från semifinalen. När finalens sångnummer var avklarade och poängen delades ut stod det klart redan när elva länders var kvar, att Rybak skulle slå alla tiders poängrekord.

Ingen kunde motstå charmtrollet som gick från Minsk till Moskva, via Norges fjäll där han fann fiolmelodin till fiolmelodin till Fairytale.

Förutom Rybaks promenadseger kunde man se att Ryssland hade satsat något enormt på sitt första Eurovision. Olimpijskijarenan som bland annat bandy-VM spelades på förra året hade renoverats för hundratals oljemiljoner för att inhusa det musikaliska spektaklet. Äntligen skulle Ryssland visa upp sig för Europa och gaskunderna. Akustiken var förfinad för att lyfta de körtunga låtarna, där Anastasiyas nummer inte var ett undantag. När hon sjöng Mamo löstes skärmen upp av enorma 1984-skärmar som utropade kärleken till moderlandet.

För de mer beatbaserade bidragen som Malenas La Voix lät det helt enkelt inte riktigt som hemma i Globen. Det krävdes inte bara en röst utan även en showtalang för att nå ut. Och det var vad Minsk-sonen Alexander lyckades med.

Skrivet av: