Eurovison-finalen i bilder

Se nackenchocken och miraklet i Moskva.


Alexander Rybak och Norge tog hem schlager-EM efter en överlägsen uppvisning. Tidigt stod det klart att Rybak skulle ta hem segern och nu väntar en fest hemma i Norge.

– Ni får möta mig i morgon kl 11 på Gardermoen, hälsade Rybak på norska till publiken efter storsegern.

Alexander Rybak föddes i Minsk, Sovjetunionen, under kalla kriget. Fyra år gammal flyttade han till Norge med sina kringresande föräldrar. De försörjde sig genom att spela piano och fiol och lärde upp sin lille son grundligt i violin.

I onsdags fyllde han 23 år och dagen efter gick han vidare från semifinalen. När finalens sångnummer var avklarade och poängen delades ut stod det klart redan när elva länders var kvar, att Rybak skulle slå alla tiders poängrekord.

Ingen kunde motstå charmtrollet som gick från Minsk till Moskva, via Norges fjäll där han fann fiolmelodin till fiolmelodin till Fairytale.

Förutom Rybaks promenadseger kunde man se att Ryssland hade satsat något enormt på sitt första Eurovision. Olimpijskijarenan som bland annat bandy-VM spelades på förra året hade renoverats för hundratals oljemiljoner för att inhusa det musikaliska spektaklet. Äntligen skulle Ryssland visa upp sig för Europa och gaskunderna. Akustiken var förfinad för att lyfta de körtunga låtarna, där Anastasiyas nummer inte var ett undantag. När hon sjöng Mamo löstes skärmen upp av enorma 1984-skärmar som utropade kärleken till moderlandet.

För de mer beatbaserade bidragen som Malenas La Voix lät det helt enkelt inte riktigt som hemma i Globen. Det krävdes inte bara en röst utan även en showtalang för att nå ut. Och det var vad Minsk-sonen Alexander lyckades med.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

Därför känner du igen Kerstin Linden i nya "Ronja Rövardotter" på Netflix

1 timme sedan
Vilket datum har "Ronja Rövardotter" premiär på Netflix, när kommer säsong 2 och varför känns huvudrollsinnehavaren Kerstin Linden så bekant? Nyheter24 reder ut allt om den nya tv-serien.

Sanningen om Victoria Silvstedt och Maurice Debbah – det gör han egentligen

1 timme sedan
Victoria Silvstedt är den svenska modellen och sedemera börsproffset som trollbundit svenskarna sedan sitt genombrott i början an 1990-talet. Än idag är det många ute i stugorna som är nyfikna på Victoria – här har Nyheter24 sammanställt de vanligaste frågorna svenskarna googlar om Victoria – hennes längd, ålder, ex-man, pojkvän, barn och mycket mer.

Tittarnas anklagelse mot juryn i Sveriges mästerkock 2024: "Blev påhoppad"

2 timmar sedan
Sveriges mästerkock 2024 är i full gång och i det senaste avsnittet fick Hugo, 25, lämna tävlingen – något som fått tittarna att reagera.

Fares spel fortsätter att sälja i miljoner

2 timmar sedan
Josef Fares "It takes two" fortsätter att sälja i mångmiljontal. Nu har spelet, utvecklat av svenska Hazelight, passerat 16 miljoner sålda exemplar, meddelar bolaget på X i samband med att spelet fyller tre år.

Kritik mot utredning om kulturell samverkan

3 timmar sedan
Hård kritik riktas mot utredningen av kultursamverkansmodellen – och Kulturrådet avstyrker samtliga förslag.