Ken: Planen är att starta nytt i Kenya

"Jag är inte snubben som pundar hela dagarna, har kokain i bakfickan och guns i bakluckan."


–När man ställer upp för fattiga barn i Afrika är man helt plötsligt en rappare från Hässelby. Torskar man för polisen är man en popstjärna.

"Människor ser mig som en galen knarkare"

Ken Ring är rapparen som Sverige älskar att hata. En klyscha förstås, men det finns något som stämmer överens med Kens förhållande till sig själv och den mediabild som vuxit fram under Kens karriär som kontroversiell rappare i lagomSverige. Ken tänjer helt enkelt på normer (i bland lagar) för att nå dit han ska. Samtidigt har han blivit äldre, kanske mognat rent ut sagt.

–Det enda som är jobbigt är att människor i Sverige ser mig som en galen liten knarkare som bara kutar runt och festar. Det är inte så det ligger till nu.

–Jag är en fyrabarnspappa med företag och projekt i Afrika. Just nu har jag mycket på gång.

Ja, jag hörde om din och journalisten Fredrik Strages resa till Afrika. Hur var det?

–Haha... Jag åkte ner till Kenya med Strage som hängde med mig i typ två veckor. Och då kan det ju flyga ut en del grodor som man kanske inte annars skulle ha sagt.

–Men eftersom vi känner varandra sedan tidigare är det lugnt. Han hängde med och skrev upp det han tyckte var intressant helt enkelt.

Efter reportaget om Ken, som just publicerats i tidningen Café, publicerade Aftonbladet artikeln: "Så lurar Ken systemet".

– Det som Aftonbladet skrev är ju så sjukt uppblåst. De skriver till exempel att jag inte betalar skatt. Förra året betalade jag 390 000 kronor i skatt. Taxerade 1,3 miljoner.

–Det jag menade i intervjun med Strage är att jag inte kan ta in pengar på mitt eget namn på grund av skulder.

Ken i rättegång mot "kamerabrud från Expressen"

Men Ken är van. Nu senast skrevs det spaltmeter om att han stal pengar efter en spelning i Malmö. När han sedan gick ut och berättade att polisen slagit honom fick det inte samma genomslagskraft.

Hösten 2008 skrevs det om att Ken Ring misstänktes för att ha förgripit sig på en liten tjej efter en spelning i Gävle.

–Det värsta med den grejen är det här: dagen efter vaknar jag på morgonen, har ingen aning om vad som står i tidningarna, öppnar min ytterdörr och möts av två paparazzifotografer, "Ken Ring vad hände i går natt", säger de.

–Jag går fram till ena kameratjejen, tar tag i kameran och tar ut minneskortet. Säger att jag ska radera bilderna och sedan ge tillbaka chipet.

Men i stället anmäldes Ken för stöld.

–Nu ska jag helt plötsligt upp i rättegång mot en kamerabrud från Expressen, som har fotat mig när jag går ut ur mitt hus med mina tre barn, felaktigen våldtäktsanklagad.

"Skandalartiklarna har hållit mig levande"

–Media borde kategorisera mig i alla sammanhang på samma sätt. I stället för att kallas popstjärna när jag grips och rapparen från Hässelby när jag gör något annat kan jag väl åtminstone benämnas med samma namn.

– Samtidigt har ju också alla skandalartiklarna hållit mig levande genom åren. Fyra album på skivbolag och fem på sidan av under tio år. Och fortfarande räknas jag som en av de främsta rapsnubbarna i Sverige i dag.

Ken bygger nytt i Kenya

Men frågan är om Ken kommer spendera lika mycket tid i Sverige framöver. Han har nyligen köpt mark i kenya, ska bygga en studio och ska starta upp ett fotbollslag i hans ursprungsland.

Kommer du flytta från Sverige helt och hållet?

– Helt och helt... Det gör man väl aldrig. Har ju barndomsvänner och familj och sånt här. Men jag kommer nog sakta men säkert att börja spendera mer tid där.

Den 16 september släpper Ken Ring det efterlängtade albumet HIP HOP. Men redan nu finns det två singlar: Hip hop och Nu måste vi dra. Den senare släpptes förra veckan. Videon är både producerad och regisserad av nykomligen Anthony Skaff som gjort ett grafiskt nästintill fulländat jobb.

–Tony är riktigt grym på det han gör. Vi kommer förhoppningsvis jobba mer ihop i framtiden.

Se videon till Nu måste vi dra:

Hip hop:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!