Maskinen om hitlåten: Ett absurt skämt

Nyheter24 tog en snackis med hiphopgruppen Maskinen om turnélivet, aggressiva vakter och obehagliga stalkers.


Maskinen är gruppen som alla tycks ha en åsikt om. Deras hit Alla som inte dansar är våldtäktsmän tog bokstavligen Norden med storm och spelades såväl i skolkorridorer under håltimmar som på de blöta kvällarnas svettiga dansgolv.

Låtens kontroversiella text har både bejublats och kritiserats, men gruppmedlemmarna själva tar låten med en nypa salt.

– Det är ett absurd skämt, en parafras på "sisten i plurret är en rutten skit", ett fullständigt befängt påstående som vi skrattade oss svimfärdiga åt när vi kom på. Vi tyckte det var för roligt för att inte dela med oss av det till er.

Gruppen består i dag av Herbert Munkhammar från Afasi & Filthy och Frej Larsson från Slagsmålsklubben.

Sedan Maskinen slog igenom 2007 har medlemmarna varit ute på en ständig turné – ett liv som verkligen faller killarna i smaken.

– Vi är människor som älskar att göra det vi gör och att sitta i en bil i sju timmar med sina bästa polare och tillika arbetskamrater är sjukt inspirerande. Vi jobbar under resorna, gör intervjuer, planerar scenshowen, funderar ut videoidéer etcetera, sen kommer vi fram och då väntar själva belöningen: att få ställa sig på scenen och leverera för inför en övertänd publik.

Vilda fans och stalkers

Men livet är inte bara en dans på rosor för gruppen. Alldeles för vilda fans under spelningar och aggressiva vakter som misshandlar konsertbesökare är upplevelser av det sjukare slaget kring Maskinens turnéliv.

– Det som jag upplevt som det sjukaste under våra turnéer och som förvånat mig nåt otroligt är vissa vakters inställning till hur publiken skall tas om hand under och efter ett gig. Det har nämligen hänt vid åtminstone två tillfällen att vår eskortvakt för kvällen skrutit för oss om hur de misshandlat fans som försökt ta sig upp på scenen för att hälsa eller liknande. Sånt blir jag så jävla arg på. Det är å ena sidan ens eget fel samtidigt som man inte har nåt att säga till om i sammanhanget. Vakter, lugn nu!

För de festivalsugna finns det flera chanser att se Maskinen uppträda i år. Gruppen ska bland annat spela på Arvikafestivalen, Emmabodafestivalen. Hultsfredfestivalen och Putte i Parken.

– Vi har ju valt vilka festivaler vi inte vill göra så de vi gör ser vi fram emot väldigt mycket. Sen har vi en hel del moment inför festivalerna som kommer att vara lite annorlunda från klubbspelningarna. Det ska bli spännande, inte minst de gäster som vi planerar att ha med på vissa av festivalerna.

Och gruppen kan minst sagt räkna med en blandad skara fans på sina spelningar.

– Vi har dels dem som kommer till våra spelningar iklädda Maskinen-hoods och Eyes wide shut-masker till dem som friar till en öppet på ens Facebook-wall. Allt från vältaliga 30-åriga språkvetare som ger props för ens musik till helt obegripliga stalkers som byggt upp imaginära triangeldraman där man själv är inblandad och "inte tar ansvar för relationen".

Maskinens födelse

Vi samlades ett gäng såväl kringresande som stationära, etablerade musikutövare i en studio i Stockholm en söndag och spelade in Alla som inte dansar samma kväll. De kommande dagarna gick vi runt i stan och funderade på vad vi hade gjort och hur vi skulle gå vidare med alstret. De flesta hade redan sina ordinarie projekt att jobba med så det var inte en självklarhet att Maskinen skulle ta så mycket utrymme som den faktiskt har gjort. Allt medan vi gjorde fler låtar utkristalliserade det sig hur gruppen skulle komma att se ut och låta.

Gruppmedlemmarna beskriver sig själva som ”upptäcksresande kollaboratörer” och hämtar inspiration till sin musik från resor runt om i världen. Om de nu skulle råka få med sig en japansk turist från någon av resorna finns det en självklar klubb i Malmö som japanen skulle få besöka.

Allianza Latina i Malmö, en svartklubbsvilla på två plan som spelar allt från reggae till minimal-techno och hiphop.

Enligt Maskinen finns den bästa hiphopscenen i Sverige just nu i Stockholm.

– Det kommer upp väldigt mycket ny högkvalitativ musik härifrån som konkurrerar hårt med det som redan är etablerat. Andrapriset skulle jag ge till Göteborg faktiskt. Allywan, Medina...

Om gruppen själv fick välja skulle en spelning tillsammans med Magic System sitta högst upp på önskelistan.

– Ett Roskildegig med Magic System på Orangea scenen i sommar hade nog kunnat gå till historien.

För det mesta tar killarna det lugnt innan de går upp på scen, men det kan förändras med en fingerknäpp.

- Ibland sitter vi och skämtar och dricker vin och är hur lugna och rutinerade som helst inför vad som komma skall och ibland, om vi har ändrat något moment i showen, har en influgen gästartist eller ett extremt avgörande gig händer att man bara hänger för sig själv i ett hörn och talar i tungor.

Alla som inte dansar är våldtäktsmän:

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

igår 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

igår 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

igår 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...