Kent vid lanseringen av deras fjärde album Hagnesta Hill.
1 av 10
Kent vid lanseringen av deras fjärde album Hagnesta Hill. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Rockgruppens stora genombrott kom när de släppte Vapen & Ammunition 2002.
2 av 10
Rockgruppens stora genombrott kom när de släppte Vapen & Ammunition 2002. - Foto: SCANPIX SWEDEN
På Grammisgalan året efter sitt hyllade album tog Kent hem sju Grammisar.
3 av 10
På Grammisgalan året efter sitt hyllade album tog Kent hem sju Grammisar. - Foto: SCANPIX SWEDEN
På Stockholm Stadion genomförde Kent en historisk konsert.
4 av 10
På Stockholm Stadion genomförde Kent en historisk konsert. - Foto: Scanpix Sweden
Efter att ha blivit hyllad var de tysta innan de släppte Du & jag döden.
5 av 10
Efter att ha blivit hyllad var de tysta innan de släppte Du & jag döden. - Foto: SCANPIX SWEDEN
De gick från fem till fyra och provade ett nytt sound i Tillbaka till samtiden.
6 av 10
De gick från fem till fyra och provade ett nytt sound i Tillbaka till samtiden. - Foto: SCANPIX SWEDEN
De fortsatte på den inslagna vägen i sitt nionde album Röd.
7 av 10
De fortsatte på den inslagna vägen i sitt nionde album Röd. - Foto: BRITTA PEDERSEN
På bara två år släppte de två album. Bara några dagar innan turnépremiären på festivalen Peace & Love släppte de En plats i solen.
8 av 10
På bara två år släppte de två album. Bara några dagar innan turnépremiären på festivalen Peace & Love släppte de En plats i solen. - Foto: SCANPIX NORWAY
Senaste albumet Jag är inte rädd för mörkret presenterade Kent under en presskonferens på Berns.
9 av 10
Senaste albumet Jag är inte rädd för mörkret presenterade Kent under en presskonferens på Berns. - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / MAJA SUSLIN / SCANPIX
Bandet lanserade också under 2012 sitt egna vin. Frågan är vad vi får se härnäst från rockbandet.
10 av 10
Bandet lanserade också under 2012 sitt egna vin. Frågan är vad vi får se härnäst från rockbandet. - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / MAJA SUSLIN / SCANPIX

Historien om Kent

Kent kallas av många för Sveriges största rockband. Under deras över 20 år som band har de stött på motgångar, plockat hem rekordmånga priser och rört upp känslor. Nyheter24 guidar dig igenom deras väg fram till där de är i dag.


Det här är Kent

Bandet består av Joakim Berg, Martin Sköld, Markus Mustonen och Sami Sirviö. Från början hette de Jones & Giftet men bytte till Havsänglarna och till slut fastnade killarna för bandnamnet Kent. 

Gruppen har totalt tagit hem 43 olika musikpriser. 

De har flera gånger beskrivits som "Sveriges största rockband".

Efter sitt debutalbum 1995 får de Kent sin första Grammis som "Bästa rockgrupp". Under sina tre första år som band släpper gruppen tre album. Det som bäddar för succé. Efter flera priser och framgångar i Sverige ställer man om siktet, målet är en internationell karriär. Efter flera utsålda spelningar i Sverige, Norge, Danmark och Finland ger sig bandet ut i Europa i bland annat Tyskland, Holland och Frankrike. USA och Kanada är slutmålet. Tillsammans med The Cardigans gör de gruppen en spelning i New York och ger sig sedan ut på en omfattande USA-turné. 

Men satsningen misslyckas. 

1999 släpps "Hagnesta Hill" och första singeln "Musik non stop" får når stor framgång. Hiten går rakt in som etta på Tracks och de Kent ger sig återigen ett försök på att slå sig in på den internationella marknaden. Återigen misslyckas deras satsning - men motgången rubbar inte deras självförtroende. 

Bandet ger sig under år 2000 ut på turné under. De spelar både i Europa och I Sverige ger sig Kent ut på turné med The Ark, Sahara Hotnights och Teddybears Sthlm. 

Går in i tystnaden 
Efter sitt minst sagt hektiska år beslutar sig fem killarna för att fokusera på ny musik. Bandet ger de enbart en spelning under 2001, på Hultsfredsfestivalen. Efter det blir allt tyst från bandet och många började fråga sig om deras tid är över. Det visar sig vara fel. På Grammisgalan 2002 spelar de första singeln "Dom andra" live på Grammisgalan. Kent meddelar också ett en ny turné väntar, nu med Thåström.

 Innan turnén kommer "Vapen och ammunition". Ett album som kommer att bli deras största succé någonsin. Spelningarna får fina recensioner och de hinner även med en spelning i ett fullsatt Globen. Ett år efter sitt framträdande på Grammisgalan får de återvända. Den här gången som vinnare. Kent tar hem sju Grammisar. 2003 blir ett år där de genomför en spelning. På Stockholm Stadion, på nationaldagen inför 33 000 åskådare. Alla klädda i vitt. 

Först efter ett och halvt år av tystnad kommer något nytt om bandet meddelar att de kommer fira sin 10-årsdag med att släppa ett nytt album, "Du & jag döden". De gör en omtalad tältturné med världens största tält. Nu är Kent tillbaka igen. 

Får fansen mot sig

Kent väljer återigen att kliva från rampljuset. Tre spelningar är allt de ger. 2007 släpps ett nytt album "Tillbaka till samtiden" och de ger sig ut på en ny turné. Biljetterna säljer slut, på rekordtid igen. Men fansen har delats i två läger. Dels är det deras nya sound men fram för allt är det samarbetet med Sony Ericsson som fått många att rasa. Många skriker " De har sålt sig och sin själ". Men det är ingenting som påverkar medlemmarna i bandet, som nu gått från fem till fyra medlemmar efter att Harri Mänty valt att hoppa av. Men de fortsätter sin fart framåt och släpper samlingen "Box 1991-2008" för att summera sin karriär. 

Det blir därefter tyst, igen. Men de meddelar också att arbetet åttonde albumet "Röd" pågår och ska komma ut 12 oktober 2009. I samband med lanseringen provar de någonting nytt. Inför specialinbjudna gäster där de gör en spelning på The Bowery Hotel i New York. 

Överraskar många 
Två album på två år. Bara dagarna innan turnépremiären på festivalen Peace & Love släpps "En plats i solen". Under 2011 väljer bandet också att byta skivbolag efter sexton år på samma ställe. Nu gör sångaren, och frontfiguren, Jocke Berg något oväntat. Han spelar in en låt till Disney filmen "Bilar 2". Men i övrigt blir Kent tysta. Men i början av december 2011 meddelar de också att ett nytt album är på gång. 

Första singeln "999" från plattan "Jag är inte rädd för mörkret" spelas in I en live-version och bandet publicerar låten själva på sin hemsida den 27 mars 2012. Kent gör återigen något oväntat inför att deras nya album ska släppas. Istället för intervjuer i tidningar och tv  bjuder de in till presskonferens på Berns i Stockholm dit alla är välkomna att ställa frågor. Där avslöjar de också att bandet släpper ett eget vin och en bok som de gjort tillsammans med konstnären Jesper Waldersten. 

Men efter deras senaste album har det återigen blivit tyst från bandet. Kent håller sin vana trogen, att jobba intensivt för att sedan försvinna in i tystnaden och frågan är vad deras nästa steg blir. Det är ingen som vet, kanske inte ens dem själva. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ändringen - Israel får medverka på Kulturnatt

Hon får radions lyrikpris

"Ett visionärt raseri" belönas med Sveriges Radios lyrikpris. Judith Kiros får priset för diktsamlingen "Det röda är det gränslösa".

Felicia Book har sadlat om helt – det gör hon idag

Anna Books dotter Felicia Book växte upp i rampljuset, och har varit med i både Farmen VIP och Fångarna på fortet. Men nu har Felicia lämnat kändisvärlden bakom sig, och satsar helt och fullt på sitt nya jobb.

Här visar Tuva Novotny upp döttrarna

2 timmar sedan
Tuva Novotny har, under hela sina karriär, varit mycket hemlighetsfull kring sitt privatliv. Under smygpremiären av "Allt och Eva" visade hon dock upp sina två döttrar på röda mattan.

Nicci Hernestig triggervarnar sin senaste kroppsbild

3 timmar sedan
Nicci Hernerstig, 24, publicerade nyligen en bild som hon valde att lägga en triggerwarning på. "9 veckor...", skrev hon till bilden.

Detaljen i nya bilden på Mark Levengood och Jonas Gardell: "Är det inte...?"

3 timmar sedan
Det har gått mer än ett år sedan Mark Levengood och Jonas Gardell meddelade att de skulle gå skilda vägar. Men skilsmässan till trots så är ett av Sveriges mest kända ex-par än idag goda vänner.