Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Politiker vill stoppa hiphop-stjärnan: "Sprider antisemitism"

- 17/10/2014, 14:04
Dani M anklagas för antisemitism.
1 av 4

Dani M anklagas för antisemitism.

Faksimil Youtube

Stor, Linda Pira och Salla Salazar, som samtliga ska uppträda på samma spelning.
2 av 4

Stor, Linda Pira och Salla Salazar, som samtliga ska uppträda på samma spelning.

FREDRIK PERSSON / TT

Mathias Sundin, riksdagsledamot och oppositionsråd i Linköping.
3 av 4

Mathias Sundin, riksdagsledamot och oppositionsråd i Linköping.

Riksdagen

Kartellen avbokades från en festival i Linköping i augusti.
4 av 4

Kartellen avbokades från en festival i Linköping i augusti.

TT

Två politiker vill stoppa Dani M:s spelning – eftersom han spridit antisemitiska konspirationsteorier på nätet och i sin musik.

"Rasister har rätt som alla andra att framföra sina åsikter, men deras hatpropaganda ska inte subventioneras av skattebetalarna och legitimeras av Linköpings kommun. Det är dags för ansvar från Linköpings politiska etablissemang – stoppa denna skandal".

Så skriver de båda folkpartistiska politikerna Mathias Sundin och Erik Svansbo i en insändare i Östgöta-Correspondenten. Texten handlar om hiphop-artisten Daniel "Dani M" Monserrat

"Uppenbart vilka han menar"

De vill stoppa honom från att få uppträda för förortsungdomar i Linköping den 8 november på LKPG Beats Cup. Anledningen? Att han spridit antisemitiska konspirationsteorier.

– Han har kommit med flera antisemitiska inlägg på Facebook och sedan släppte han låten "Agenda" där han rappar om "dom" men där det är uppenbart vilka han menar, säger Mathias Sundin, som även är riksdagsledamot för Folkpartiet, till Nyheter24.

"Hela världsmedia styrs av Israel"

Expo Idag har tidigare skrivit om hur Dani M bland annat spridit myten om att familjen Rothschild styr världen.

"I stort sett hela världsmedia styrs av Israel. Vilka äger majoriteten av TT Reuters? (som i stort sett har 'monopol' på nyheter) samma människor som kontrollerar Israel och stort sett hela bankväsendet i världen. I det här fallet familjen Rothschilds", skrev han i kommentarsfältet under en krönika på Aftonbladet.

Han försvarade sig senare.

"Jag tar avstånd från alla former av rasism och påståenden om att jag skulle vara antisemit. Jag har vänner från alla religioner, däribland judar och jag känner inte alls igen mig i dessa påståenden. Det jag ville poängtera i min kommentar är att man kan vara motståndare till den politik Israel för utan att vara antisemit, även om jag i efterhand inser att jag uttryckt mig klumpigt", skrev han i ett mejl till Expo Idag.

"Om de hoppar av får väl kommunen hitta några andra"

Mathias Sundin menar att det mest allvarliga är att det är Linköpings skattebetalare som står för notan när Dani M ska spela.

Antisemitism är aldrig bra men det är definitivt inget som Linköpingsborna ska betala, säger han.

På LKPG Beats Cup ska även Linda Pira, Stor och The Salazar Brothers uppträda. Samtliga tillhör liksom Dani M skivbolaget Redline Recordings (som drivs av Salazar-bröderna) – frågan är därför om de andra kommer att hoppa av om Dani M skulle portas.

– Om de nu väljer att hoppa av skulle jag tycka att det var konstigt – men i så fall får det väl vara så och kommunen får hitta andra som kan uppträda, säger Sundin.

Försvaras av arrangören

Arrangören Arenabolaget menar att de kollat upp Dani M innan bokningen och försvarar beslutet att bjuda in honom.

– I fallet med Dani M så har han upprepade gånger dementerat att han är antisemit. Vad gäller texterna så handlar det om hur de tolkas, och vi bedömer inte att det finns någon främlingsfientlighet i det som han framför, säger Anders Thorén på Arenabolaget till Östgöta-Correspondenten.

Nyheter24 har sökt Dani M.

Se videon till "Agenda", som politikerna menar är antisemitisk, här: