Husdrömmar
Husdrömmar anmäls efter att en familj lagt ut sitt hus till försäljning – samma vecka som det visades i tv. - Foto: SVT, Christoffer Lomfors/SVT, Hemnet

SVT kritiska till Husdrömmar-försäljningen: "Vill inte..."

Familjen Drivstedt visade upp sin nybyggda lyxvilla i programmet Husdrömmar på SVT. Samma vecka som det en timmes långa avsnittet sänts så la familjen ut huset till försäljning. En skandal, menar upprörda tittare som menar att de fått gratis reklam för sitt hus i public service. Flera anmälningar har kommit in till Granskningsnämnden. Nu svarar SVT på kritiken.


Det här var inte första gången som paret Ausra och Patrik Drivstedt byggde hus. Innan de tog sig an att bygga upp Villa Drivstedt på Värmdö utanför Stockholm så hade de byggt tre olika hus som de sedan sålt.

Villan på Värmdö blev betydligt dyrare än de räknat med – slutnotan landade på 14 miljoner kronor istället för de 10 miljoner som de budgeterat åt bygget. Det arkitektritade huset med svartmålad fasad och panoramadörrar var ett av objekten som tittarna fick se i SVT-programmet Husdrömmar.

Under besiktningen så var programledarna Anne Lundberg och arkitekten Gert Wingårdh imponerade över resultatet, och Gert sa bland annat att han var "avundsjuk" på ett av rummen. 

Gert Wingårdh sa till ägarna att han var avundsjuk. Bildkälla: SVT

Anne i sin tur berömde uteplatsen och vardagsrummet.

– Åh!. Gud så härligt! Nu är det vinter, snöigt och det regnar. Men tänk på sommaren! Tänk när det prunkar här ute, allt är grönt och det är blommor. Barnen springer ut och in, utbrast en lyrisk Anne Lundberg.

– Ja och sätta igång grillen. Det är vårt drömhus detta, sa Patrik Drivstedt.

Anne Lundberg hyllade parets lyxvilla i Husdrömmar – på bästa sändningstid. Samma vecka som programmet sändes la familjen ut huset till försäljning. Bildkälla: SVT

Familjen Drivstedt säljer lyxvillan från Husdrömmar

Samma vecka som avsnittet av Husdrömmar sändes så la paret Drivstedt ut huset till försäljning på Hemnet, med utgångspriset 10 995 000 kronor. 

Familjens hus var med i Husdrömmar. Samma vecka som programmet sändes la de ut det till försäljning. Bildkälla: Hemnet

Beslutet att sälja huset samma vecka som det visats i ett av public services största program väckte starka reaktioner. Expressens krönikör Anna Gullberg riktade stenhård kritik mot att SVT sände programmet samtidigt som huset ligger ute till salu.

"Kommersiella TV4 säljer 15 sekunders reklamspotar för en kvarts miljon. Det kan det vara värt, för den som vill nå stor publik. Så vad kostar en timslång mäklarannons på bästa sändningstid i reklamfria SVT? Inget, stupid. Det är ju public service!", skrev Gullberg i sin krönika.

Gullberg skrev också om radio och tv-lagen om det som kallas för  otillbörligt gynnande. Det betyder att program som inte är reklam inte får gynna kommersiella intressen.

"Mäklaren gnuggar händerna i dag, men SVT borde två sina", skrev Gullberg.

Ausra och Patrik Drivstedt visar huset för Anne Lundberg och Gert Wingårdh. Bildkälla: SVT

Flera tittare anmälde Husdrömmar till Granskningsnämnden

Anna Gullberg var inte den enda tittare som hade reagerat starkt på att SVT visade familjen Drivstedts villa i tv samma vecka som det lades ut till försäljning.

I förra veckan kunde Nyheter24 avslöja att det kommit in flera anmälningar till Granskningsnämnden gällande Husdrömmar.

En besviken tittare undrar hur det är möjligt att både säljarna och mäklarna får "en timmes gratis reklam på bästa sändningstid i public service".

"Detta är ju helt sinnessjukt. Detta är korruption. Jag anser att det finns en uppenbar risk att säljarna av denna fastighet har fått en otillbörlig förmån genom att lägga ut objektet för försäljning kort efter att public service sände detta program på bästa sändningstid", skriver en upprörd tittare i sin anmälan.

En av anmälningarna till Granskningsnämnden. Bildkälla: Granskningsnämnden

De andra anmälningarna gick i samma stil.

"Det är svårt att frigöra sig från tanken om att en bärande tanke med hela medverkan kan ha varit att få gratis PR-tid och uppmärksamhet inför just en försäljning", skriver en person i sin anmälan.

En tittare skriver att förtroendet för SVT nu är skadat.

"Att programmet ens fick sändas på SVT är inget annat än en skam och urholkar förtroendet för SVT".

Anne Lundberg och Gert Wingårdh. Bildkälla: Christoffer Lomfors/SVT

SVT svarar på kritiken om Husdrömmar: "Kan inte hindra det"

Att familjen Drivstedt lagt ut huset till försäljning är ingenting som SVT har önskat – men inte heller något kanalen kan stoppa. Sindre Lind-Åkerblom är marknadsförare på SVT. 

I en kommentar till Nyheter24 säger hon:  

– SVT vill inte att hus som figurerar i Husdrömmar ska säljas i anslutning till programmet. SVT väljer heller inga hus till programmet där ägarna har tankar om att sälja när det är klart. Om det ändå blir så att ägarna behöver sälja, vilket kan hända när man ägnar sig åt ambitiösa husprojekt, så kan SVT inte hindra det. Men då får man så klart inte dra nytta av SVT:s eller Husdrömmars varumärken i sin annonsering.

Familen Drivstedts hus som nu är till salu. Bildkälla: SVT

Anmälningarna till Granskningsnämnden mot Husdrömmar är ett pågående ärende och behandlas just nu. Något beslut är alltså ännu inte fattat i ärendet.


/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!