Deltagarna berättar om reglerna för samtycke i "Paradise".
Deltagarna berättar om reglerna kring samtycke. - Foto: Skärmavbild/Pluto TV/"Paradise"

Det måste "Paradise"-deltagarna göra för att få ligga i huset

Den nya säsongen av “Paradise” har haft premiär, och precis som tidigare så finns det strikta regler kring sex och samtycke.
– Vi tänkte först det här med tummen upp skulle vara skit-cringe, säger deltagaren Josefine Horst.


Det var i april 2021 som två “Paradise Hotel”-deltagare berättade för Expressen att de ska ha blivit utsatta för övergrepp under säsongen som då sändes. Efter misstankar om sexuella övregrepp avbröts då den den pågående säsongen avbröts under tiden den sändes. 

En förundersökning om våldtäkt och sexuellt ofredande inleddes, men i april 2022 lades den ner. 

Rebecca Stella programledare för Paradise hotel: "Dags att röra om i grytan"

Reglerna i nya "Paradise"

Hösten 2022 hade den första säsongen av nysatsningen “Paradise” premiär. Den snällare versionen “Paradise” skulle skilja sig rejält från “Paradise Hotel”, och innebar en hel drös med nya regler och ändringar. 

Deltagarna fick exempelvis bilda par med vem man vill, oavsett kön, och åldersgränsen var högre. Dubbelsängarna ersattes med enkelsängar och samtyckesregler infördes. Om deltagarna ville vara intima med varandra så behövde de förmedla sitt samtycke till produktionen innan. 

Säsong två av "Paradise". Foto: Pressbild/Pluto TV


Kritiken mot nya "Paradise": Kallades “pk-hotel” 

Men den första säsongen av “Paradise” möttes snabbt av stark kritik, och många tittare menade att programmet helt enkelt var för tråkigt. På sociala medier skämtades det friskt om “Paradise” som kallades för både “pk-hotel” och "Borås Hotel”. 

Ramaskri efter Paradise-premiären – tittarna rasar: "Det värsta jag sett"

Tone Sekelius om Paradise: "Det är en hel del sex"

Den 9 april hade säsong två av “Paradise” premiär på Pluto TV, och programledaren Tone Sekelius hintar om att programmet nu är betydligt stökigare. 

– Det är en hel del sex, ja. De håller på att bygga fort av täcken och grejer, för att det liggs så jävla mycket, säger hon till Nyheter24

Redan i avsnitt två blir det livat... Skärmavbild/Pluto TV/"Paradise"

Ny säsong av “Paradise” efter kritiken: “Liggs så mycket”

Samtyckesreglerna i säsong två av "Paradise"

En stor snackis inför den allra första säsongen var just reglerna kring sex och samtycke i den nya satsningen “Paradise”. Men hur ser dessa regler egentligen ut i säsong två? Nyheter24 har pratat med deltagarna Chanslin "Charlie" Mulumba, Josefine Horst, Fatou Sillah och Ram Alshibli.

– Det var ju mycket samtycke för oss också och att man måste godkänna det som händer, berättar Fatou Sillah. 

De tävlar i säsong två av "Paradise"

"Vi tänkte först att tummen upp skulle vara skit-cringe"

Deltagarna berättar att om man skulle dela säng med någon så var man tvungen att meddela produktionen om det i förväg. Det fanns dock ingenting som deltagarna inte fick göra, så länge de hade gett sitt samtycke innan. 

– Om en ny person kom in så kunde man säga “alla” bara (till produktionen, reds. anm). Man tog med alla så man kunde sova bredvid någon ifall det hade krisat. Så det var ändå ganska lugnt och man vande sig väldigt snabbt. Vi tänkte först att det här med tummen upp skulle vara skit-cringe. Men det var också bara en sak som bara föll naturligt, säger deltagaren Josefine Horst. 

Josefine och Charlie. Foto: Pressbild/Pluto TV

Josefine berättar att deltagarna påminde varandra hela tiden om att göra tummen upp till kameran, och att det till slut blev en naturlig del av vardagen inne i huset. 

– Ville man hångla så ska båda två ha gett tummen upp till kameran innan. Ville man ha sex med någon så ska man ha gett sitt samtycka innan, så att det det inte blir att folk har sex när de är jättefulla och inte kan ge samtycke, säger Ram Alshibli. 

– Jag tycker det var bra att reglerna fanns för vi vet ju vad som har hänt innan. Så jag hoppas att de kan fortsätta med reglerna framöver, säger Chanslin "Charlie" Mulumba och tillägger: 

– I slutet av dagen så känner man ju inte varandra. 

Sjuka finalen i Paradise Hotel 2023 – här kastas kulan: "Ville ha hämnd"

"Det är bra att det finns samtycke"

Även Ram ställer sig positiv till programmets regler rörande samtycke.

– Det är bra att det finns samtycke i och med att det kan bli extra press på deltagare att man vill göra det för tv:ns skull, speciellt när man är full. Då är det bra att du faktiskt har sagt ja till det här när du var nykter och inte hade press på dig, säger han. 

Ram och Fatou. Foto: Pressbild/Pluto TV

Fatou ansåg dock att samtyckesreglerna även hade sina baksidor. Hon förklarar att hon förstår varför reglerna finns, men anser att det inte alltid var nödvändigt under exempelvis dryckeslekar på festerna. 

– När vi körde “sanning eller konka” så var vi tvungna att samtycka innan vi ens kunde göra grejen som man blev utmanad till. Så det tyckte jag var lite jobbigt, förklarar hon och fortsätter: 

– Det som hände ska absolut inte hända. Men det är ändå vuxna människor som väljer att göra det här. Man ska absolut inte bete sig på det sättet, men jag tänker att alla som kommer med i programmet är väldigt medvetna om att de filmas. Vi är alla vuxna människor och jag tror någonstans att vi kan ta beslut för oss själva. 

"Paradise" sänds på Pluto TV. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!