Masked Singer
Masked Singer är en stor tittarsuccé – men alla är inte förtjusta. - Foto: TV4. Bilden är ett montage.

Masked Singer anmält: "Obehagligt"

Masked Singer Sverige är en stor succé på TV4. Varje vecka lockar underhållningsprogrammet med Pernilla Wahlgren, Felix Herngren, Måns Zelmerlöw och Nour El-Refai miljonpublik. Men det finns en del detaljer som har fått tittarna att anmäla programmet.


Sedan Masked Singer Sverige hade premiär 2021 har det blivit en enorm tittarsuccé. Formatet är ursprungligen från sydkorea, och går ut på att kända svenskar gömmer sig bakom spektakulära masker. Juryn – bestående av Pernilla Wahlgren, Nour El-Refai, Felix Herngren och Måns Zelmerlöw – ska sedan gissa vilken känd svensk som gömmer bakom sig dräkterna.

Masked Singer är en jättesuccé för TV4. Från vänster: Felix Herngren, Nour El-Refai, David Hellenius (programledare), Pernilla Wahlgren och Måns Zelmerlöw. Bildkälla: Anders Wiklund/TT Bild

Redan innan sändningarna drar igång så spekuleras det ofta vilt bland tittarna vilka som är med i säsongen, och "läckta listan" har blivit ett vedertaget begrepp.

Sedan säsongspremiären den 22 mars 2024 så har Masked Singer enligt siffror från MMS lockat över 1,3 miljoner tittare varje vecka. Det betyder att det är ett av Sveriges mest populära program just nu. Andra tittarsuccér med miljonpublik är SVT:s Mästarnas mästare och Antikrundan.

Trots att "Masked" tycks gå hem i stugorna är inte alla lika imponerade. En som riktade hård kritik mot programmet var Dagens Nyheters krönikör Johan Croneman. I en text gick han till attack mot Felix Herngren som han kallade "sorglig", och även Pernilla Wahlgren fick sig en släng av sleven när han skrev att hon "larvar sig med vad som helst, hur som helst, mot betalning".

Felix Herngren totalsågades i Dagens Nyheter. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT Bild

Men Croneman är inte den enda som har sett rött av årets Masked Singer. Redan innan premiären så trillade det in anmälningar till Granskningsnämnden om Masked Singer. 

Nyligen kunde Nyheter24 avslöja att SVT:s renoveringsprogram Husdrömmar anmälts till Granskningsnämnden. Detta då ett par la ut sin villa till försäljning – samma vecka som den visats i public service. "Sinnessjukt och korruption", tyckte en del tittare som valde att anmäla programmet. SVT svarade senare på kritiken.

Masked Singer anmält till Granskningsnämnden

Men Husdrömmar är inte det enda programmet just nu som väcker reaktioner och har genererat anmälningar hos Granskningsnämnden. Även Masked Singer har fått sig en släng av sleven.

Nyheter24 har tagit del av anmälningarna och kan nu avslöja vad det är som har fått tittarna att anmäla – nämligen en reklamspott som rullade innan programmet drog igång.

"Jag reagerar starkt på det reklaminslaget som uppmanar/tjatar att rymdfararen ska ta av sig masken när han är ute i rymden och svävar. Högst olämpligt inslag. Tar han av sig "masken" så dör han!", skriver en upprörd tittare i sin anmälan.

En annan frustrerad tittare reagerade också på reklamen och i sin anmälan kallades den för "obehaglig".

"De hetsar "av med masken, av med masken.." han svarar något i stil med att han ju kommer att dö då, men de fortsätter heja på. Reklamen slutar med ett "okej men jag gör det väl då" från astronauten. För mig kommer den upp hela tiden när jag tittar på tv4play. Otroligt obehagligt", skrev personen och fortsatte senare:

"Jag kan tänka mig att många barn har sett denna reklam, eftersom den rullar så frekvent på play, vilket känns väldigt obehagligt. Att något så allvarligt blir normaliserat. I en reklamfilm för ett underhållningsprogram.. Jag vet inte när eller hur reklamen strömmas i vanliga tv-sändningen, men jag har suttit dagtid och blivit matad med den i var och varannan reklampaus.. Obehagligt."

En av anmälningarna som kommit in mot Masked Singer. Bildkälla: Granskningsnämnden

Utöver det så har Masked Singer även anmälts för att de kvinnliga deltagarna får dräkter som ska vara "typiskt kvinnliga" i form av "prinsesstårtor, gullig karamell, mjukglass, enhörning och rosa superhjälte."

Anmälaren menade att det samma inte gällde för män, som istället fick dräkter i form av till exempel lejonmasker, hajar eller älg.

En fjärde anmälan handlade om att låten Superstar är av Bianca Ingrosso. Anmälaren skriver att låten är gjord och ägs av Jamelia och att det därför är missvisande att TV4 sagt att det är Biancas låt.

Faktum är att låten Superstar, som Bianca gjorde en cover av år 2023, är skriven av Mich Hansen, Joe Belmaati och Remee. Första gången den släpptes var i januari 2003, när den då sjöngs av den danska artisten Christine Milton

Några månader senare – i september 2003 – så släppte den brittiska artisten Jamelia en cover av låten, som då återfanns på hennes album Thank You.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!