Magdalena Andersson.
Med anledningen av kriget i Ukraina kallar regeringen till pressträff. - Foto: Valentyn Ogirenko/TT/Reuters och Paul Wennerholm/TT

Magdalena Andersson: "Får konsekvenser även för Sverige"

På torsdagen vaknade Sverige upp till nyheten att Ryssland gått till en omfattande attack mot Ukraina. Strax efter tio kallar statsminister Magdalena Andersson, tillsammans med utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist, till pressträff.


På torsdagen, runt 10.15, håller statsminister Magdalena Andersson pressträff tillsammans med utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist.

"Sverige fördömer å det kraftfullaste Rysslands pågående invasion av Ukraina", meddelade statsministern i ett pressmeddelande tidigare under morgonen.

Även Ann Linde meddelade via Twitter att hon fördömer det ryska agerandet.

"Sverige och EU står enade i sitt stöd för Ukraina och den ukrainska befolkningen", skriver utrikesministern.

Magdalena Andersson: "Mörkt kapitel"

Magdalena Andersson (S) inleder pressträffen med tunga ord.

– Idag inleddes ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia. Ryssland invaderar ett europeiskt land och hotar en demokratiska regeringen vald av det ukrainska folket.

– Den ryska invasionen är oprovocerat, olagligt och oförsvarligt. Den hotar fred och säkerhet. Ansvaret för det faller helt på den ryska politiska ledningen. Sverige fördömer det starkt.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Hon fortsätter med att försäkra svenska folket att regeringen har nära kontakt med våra grannländer.

– Sverige har tillsammans med EU, USA och andra partners följt utvecklingen noga. Kort efter klockan 8.00 talade jag med Finlands president och konstaterade att läget är oerhört allvarligt. Vi kommer hålla nära kontakt med Finland framöver, inom ramen för Nato också, säger hon.

Vidare säger statsministern att EU och Eu:parter står eniga och det pågår just nu samtal olika huvudstäder. Under torsdagskvällen kommer Eu-ledarna att mötas för ett extrainsatt toppmöte för att besluta om ytterligare sanktioner mot Ryssland.

– Det kommer att vara sanktioner på en helt ny nivå, säger Andersson.

Så agerar Sverige efter ryska attackerna

Magdalena Andersson vänder sig sedan direkt till svenska folket.

– Det får konsekvenser även för Sverige.

– Jag vet att många undrar vad det innebär för oss. Regeringen följer läget noga och kommer fatta de beslut som säkerhetspolitiska läget kräver, och alla myndigheter arbetar nu under högtryck. Försvarsmakten genomför anpassningar kontinuerligt, givet läget, fortsätter statsminister Magdalena Andersson.

Statsministern berättar även att hon under kvällen kommer att delta i det Europeiska rådet där man kommer att besluta om ett nytt sanktionspaket mot Ryssland.

Magdalena Andersson vill även passa på att ge svar till de som undrar vad de kan göra i den kris som nu råder i vårt närområde.

– Det faktum är att vi är många som frågar oss det är en styrka för Sverige som vi ska tillvara på.

Vidare ger hon rådet att prata med sina anhöriga, kollegor och vänner som är särskilt oroliga, och uppmanar de som kan att skänka pengar för att visa sitt stöd för det ukrainska folket, exempelvis genom Röda korset. Hon råder även till vaksamhet för desinformation.

– Jag vill även uppmana alla att vara noga med att tänka på var man får sin information, vilken källan är och vad man själv sprider.

Utrikesminister Ann Linde (S). Foto: Paul Wennerholm/TT

Ann Linde (S): "Beslutat om enorma sanktioner"

Utrikesminister Ann Linde (S) inleder med att den ryska invasionen är ett allvarligt folkrättsbrott.

– Vi står inför det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Konsekvenserna kommer att bli utomordentligt allvarliga, jag talar om människoliv, ett brott mot den europeiska säkerhetsordningen och Sveriges säkerhet.

– Allvaret som vi står inför exemplifieras av Putins tal i natt. EU, Storbritannien och våra partners har redan beslutat om enorma sanktioner till Ryssland som kommer bli mycket kännbara, säger utrikesminister Ann Linde på pressträffen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!