Ukraina är under attack av Ryssland – så kan du hjälpa till
Ukraina är under attack. Så kan du som privatperson hjälpa till. - Foto: Emilio Morenatti/TT och Ricrad Garcia Vilanova/TT

Ukraina är under attack av Ryssland – så kan du hjälpa till

Under torsdagen gick Ryssland in med militära styrkor i Ukraina. Dödstalen stiger och hundratusentals människor har tvingats lämna sina hem. Så här kan du hjälpa de ukrainska invånarna.


Under torsdagen den 24 februari hände det som många kallat det värsta möjliga scenariot: Ryssland gick till storskalig militär attack mot Ukraina. Läs allt vi vet om invasionen här. 

Så kan du hjälpa Ukraina

Hundratusentals människor har tvingats lämna sina hem och dödstalen fortsätter stiga. Röda korset, Unicef och SOS Barnbyar är några av de organisationer som befinner sig på plats i Ukraina för att hjälpa till både där och i grannländerna. 

Foto: Emilio Morenatti/TT

Röda korset – så kan du hjälpa Ukraina

Röda Korset har varit på plats i Ukraina sedan konflikten startade för åtta år sedan, och är organisationens tionde största insats i världen. Röda korset reparerar såväl vattenanläggningar som infrastruktur i landet och levererar medicinsk utrustning. 

Pengar som swishas till 900 80 79 öronmärks för att gå direkt till arbetet i Ukraina.

SOS Barnbyar – så kan du hjälpa barnen i Ukraina 

SOS Barnbyar jobbar för att göra det tryggare för barnen. De uppmanar till att bidra till deras katastroffond där pengarna går till akutstöd för de evakuerade, mat, boende, hygienartiklar och psykosocialt stöd. 

Swisha till 123 320 07 14 eller PG 90 02 29-6 – märk bidraget med ”Ukraina”

Unicef – så kan du hjälpa Ukraina 

Unicef hjälper barn och familjer på plats vars liv hotas av den ryska invasionen. De arbetar för att människor i Ukraina får tillgång till akut sjukvård, tak över huvudet, mat och rent dricksvatten, samt erbjuder psykosocialt stöd till barn. 

Swisha till nummer 902 00 17 – märk med Ukraina

UNHCR – på plats i Ukraina 

UNHCR arbetar med andra FN-organ och lokala frivilligorganisationer för att hjälpa människor på plats. 

Swisha till nummer 900 1645

Läkare utan gränser – hjälper till i Ukraina 

Organisationen ser till att människor på plats får sjukvård när de behöver. 

Swisha till nummer 900 60 32 

RFSL – hjälper HBTQI-personer i Ukraina

RFSL stödjer organisationer i Ukraina som arbetar för att stötta hbtqi-personer. De hjälper även till med evakuering av hbtqi-personer i landet. 

Swisha till 123 900 40 86

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.