Flera videor, foton och påståenden som fått stor spridning på sociala medier från kriget i Ukraina har visat sig inte stämma.
Flera videor, foton och påståenden som fått stor spridning på sociala medier från kriget i Ukraina har visat sig inte stämma. - Foto: Efrem Lukatsky/TT och Vadim Zamirovsky/TT

Falska påståenden som spridits på internet om kriget i Ukraina

Internet och sociala medier svämmar över av bilder, filmer och information från kriget i Ukraina och många som har fått stor spridning har visat sig vara falska. Det här är några av dem.


Under torsdagen den 24 februari hände det som många kallat det värsta möjliga scenariot: Ryssland gick till storskalig militär attack mot Ukraina. Läs allt vi vet om invasionen här. 

På internet och sociala medier sprids just nu foton, filmer och information som påstås komma inifrån konflikten. Många har varit falska och missvisande, rapporterar Dagens Nyheter. 

Här listas några av de påståenden som visat sig vara falska. 

Bevis saknas för att Putins video skulle vara förinspelad 

Under torsdagen när attackerna officiellt inleddes publicerade flera tidningar uppgifter om att videon som offentliggjordes samma morgon där ryska presidenten Vladimir Putin berättar att Ryssland nu kommer invadera Ukraina – skulle vara förinspelad. 

Det här påståendet kom ursprungligen från radiokanalen Ekho Moskvi Radio. Det här visade sig inte vara troligt under torsdagsförmiddagen när en reporter från CNN:s kunde visa att metadatan i videon pekar på att den spelades in 24 februari. 

Bild på hur ryska trupper hänger upp en flagga i Charkiv – togs 2014 

Den 24 februari spreds en bild på Twitter som falskt påstods visa hur ryska trupper hänger upp en flagga på en myndighetsbyggnad i Charkiv i östra Ukraina. Men i själva verket togs bilden 2014 i samband med demonstrationer i staden. 

Video när Volodymyr Zelenskyj skjuter är egentligen tv-serie

Ett videoklipp som har fått stor spridning är där Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj syns skjuta ihjäl en stor mängd människor i en parlamentsbyggnad. Det här påstås vara en film från hans valkampanj. 

Men videon är i själva verket från tv-serien “Folkets tjänare”, där Zelenskyj hade huvudrollen. Dessutom publicerades videon 2017, över ett år innan Zelenskyj meddelade att han skulle kandidera. 

Video på fallskärmsjägare är inte från kriget i Ukraina 

På bland annat Twitter har det spridits en video som påstås föreställa en stor mängd fallskärmsjägare landa i Ukraina. Den turkiska faktakollssajten Dogrulukpayi har däremot kunnat bevisa att videon inte går att koppla till varken Ukraina eller Ryssland. Videon kommer från en rysk militärövning, och har enligt sajten spridits på ryska plattformar sedan åtminstone 2018. 

Bild på människor som ber – är från 2019 

En bild på en grupp personer som ser ut att be till gud i en park har spridits och har på flera håll påståtts vara från det pågående kriget i Ukraina. Men bilden har visat sig vara från åtminstone 2019. 

Video sprids – är egentligen från tv-spel

Ett videoklipp påstås föreställa hur Ukraina försöker skjuta ned ryska flygplan och har fått stor spridning. 

Men klippet är inte från Rysslands invasion att göra och är i själv verket från tv-spelet ARMA 3. Videoklipp från samma spel har exempelvis även spridits 2021, då med påståendet att den skulle vara från Israel-Palestina-konflikten.

Källa: Dagens Nyheter

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!