Skärmdump från Lyxfällan
I veckans Lyxfällan träffar Magnus Hedberg Daniel, 30, i Gävle. - Foto: Skärmdump/TV3

Daniel spelade bort 190 000 på ett år - har inte råd med hyran

Mobbning under skoltiden och en nära väns bortgång blev starten för ett spel- och shoppingberoende. I veckans Lyxfällan hjälper Magnus Hedberg 30-åriga Daniel vars skuldberg har växt sig så stort att han inte kan bo kvar i sin lägenhet. Lyxfällan sänds på tisdagar klockan 20.00 på Viaplay, Viafree och TV3.


Daniel, 30, bor i Gävle och försöker planera framtiden med flickvännen, Thea, men han tampas med ett rejält skuldberg och oroar sig över att hans ekonomiska situation ska knäcka förhållandet. 

Daniel i Lyxfällan har inte råd att betala hyran

När programledare Magnus Hedberg besöker Daniel i veckans avsnitt av Lyxfällan har han inkassoskulder, krediter och olika lån med skyhöga räntor och 18 obetalda räkningar bara för den månaden. Situationen har gått så långt att Daniel inte längre har råd att betala hyran och han tvingas lämna sin lägenhet. I slutet av veckan ska han flytta hem till sin pappa.

– Man känner sig riktigt värdelös, flytta hem till mamma eller pappa som 30-åring. Det är väl ingenting man hade räknat med för några år sen, säger han i programmet.

Går back nästan 60 000 - brister ut i gråt

Daniel som blivit mobbad under hela sin skoltid berättar att ett behov av att passa in har lett till att han tagit lån för att spendera pengar han egentligen inte har. När Hedberg går igenom Daniels budget för Daniel och hans mamma, Ing-Marie, kommer det fram att han går back nästan 60 000 kronor i månaden. Mamma Ing-Marie, beskriver situationen som ett “krisläge”. 

Mamma Ing-Marie kramar om en emotionell Daniel framför budgettavlan. Foto: Skärmdump/TV3

Har en skuld på totalt 803 654 kronor

Ett av lånen Daniel har tagit har en ränta på svindlande 200 procent men en stor del av Daniels skuld på totalt 803 654 kronor består av pengar som han lånat av mamma, Ing-Marie, och hennes sambo, Urban

De har lånat ut pengar till Daniel många gånger men de har tröttnat på att det mesta går till att spel och shopping. Nu har de vänt sig till Lyxfällan för att få hjälp med den ohållbara situationen. 

Daniel säljer en hel del grejer för att få ihop de 100 000 kronor som behövs för att få ihop hans nya budget. Foto: Skärmdump/TV3

592 insättningar på olika spelsajter

Hedberg säger att de inte bara behöver ta tag i Daniels skenande skulder under veckan, de måste även tänka på hans mående och hjälpa honom med hans beroende. Daniel får därför träffa Lyxfällans coach Philip Diab

De pratar om Daniels tuffa skolår, förhållandet med flickvännen Thea och hans beroenden. Daniel berättar att han har spelat i ungefär 8 år och att han tror att han har spelat bort mellan 75 000 - 150 000 kronor under den tiden. En siffra som lite senare i avsnittet visar sig vara väldigt mycket högre.

Samtidigt upptäcker Magnus Hedberg att spelandet verkar vara ett större problem än vad de tidigare trott. Han tror att det har gått väldigt mycket mer pengar till spelande än vad Daniel själv har velat erkänna. Hedberg berättar för Daniel att han gjort 592 insättningar på olika spelsajter det senaste året och att det kostat honom 190 000 kronor. Något som ger Daniel en rejäl chock.

– Jag blir lite illamående faktiskt, säger han när han får reda på den höga summan.

Magnus Hedberg och Daniel träffar Daniels mamma och hennes sambo för att höra om de kan tänka sig att ge Daniel ett sista lån. Foto: Skärmdump/TV3

Ett sista hopp

Trots att Daniel samarbetat med Hedberg under avsnittet och sålt vad han har kunnat, så saknar de 70 000 av de 100 000 de behöver få ihop under veckan för att budgeten ska gå ihop. Magnus Hedberg är orolig att det inte ska gå. Han åker hem till Daniels mamma och hennes sambo, för att se om de kan tänka sig att ge Daniel ett sista lån så att han kan ta sig ur sin tuffa situation. 

–  Det är klart att jag vill hjälpa Daniel, men jag tror inte att det hjälper att det hjälper. Han måste få känna att det här svider för att kunna gå vidare, säger mamma Ing-Marie till Hedberg men lovar att tänka över det.

I slutet av avsnittet så träffar Hedberg och Daniel återigen Ing-Marie och hennes sambo Urban för att få svar på om de kommer att hjälpa Daniel med ett sista lån eller om han har förbrukat sina chanser.

Vill du veta hur det går för Daniel? Missa inte Lyxfällan som sänds på tisdag 1 mars klockan 20.00 på Viaplay, Viafree och TV3.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.