Än så länge råder det fortfarande storskaligt krig i Ukraina, på Vladimir Putins order.
Än så länge råder det fortfarande storskaligt krig i Ukraina, på Vladimir Putins order. - Foto: Andrei Gorshkov/TT och Efrem Lukatsky/TT

Så kan kriget i Ukraina sluta – här är fem scenarier

Än så länge är läget ovisst kring hur kriget i Ukraina kommer sluta. James Landale, diplomatisk korrespondent för BBC, listar fem potentiella scenarier. Och de flesta är rätt dystra.


Den 24 februari inledde Ryssland, på order av president Vladimir Putin, en storskalig militär attack mot Ukraina. Sedan invasionens start råder det krig i landet och en miljon människor uppges vara på flykt från Ukraina. 

Här kan du läsa allt vi vet om den ryska invasionen.

Vilka är några av de möjliga scenarier som politiker och experter inom området ser att kriget kan sluta i? Ingen kan förutspå framtiden helt och hållet, men det här är några potentiella utfall som James Landale, diplomatisk korrespondent för BBC, listar. 

Scenario 1: Ett kort krig 

I det här scenariot så eskalerar Rysslands militära operationer. Otaliga militära drabbar hela Ukraina, det ryska flygvapnet inleder ett förödande flygangrepp och massiva cyberattacker sveper över Ukraina. 

Energiförsörjningen och kommunikationsnätet stryps. Tusentals civila dör. Kiev faller inom några dagar och regeringen ersätts med en pro-rysk regim och president Zelenskyj antingen mördas eller flyr. 

President Putin tillkännager sin seger och drar tillbaka en del av styrkorna, men lämnar kvar tillräckligt många för att kunna uppehålla en viss kontroll. Samtidigt fortsätter tusentals flyktingar att fly västerut. 

Det här utfallet är inte omöjligt, men i så fall skulle flera faktorer behöva förändras. Ryska styrkor skulle behöva prestera bättre och fler sättas in, och Ukrainas extraordinära stridsanda skulle behöva avta. Putin kan komma att uppnå ett regimskifte i Kiev, men vilken pro-rysk-regering som helst skulle anses ogiltig och alldeles för sårbar för uppror, enligt James Landale och BBC. 

Foto: Serhii Nuzhnenko/TT

Scenario 2: Ett långt krig

Kanske är det mer mer troligt att det utvecklas till ett utdraget krig. Om de ryska styrkorna hämmas av dålig moral, logistik och ledarskap, och kanske tar det längre tid för ryska styrkor att ta kontroll över Kiev. 

Och även när ryska styrkor har uppnått en viss närvaro i Ukrainas städer kanske de har inte har tillräckligt med trupper för att hålla uppe kontrollen, eller för att täcka ett så stort land. Ukrainas försvarsstyrkor kanske lyckas starta ett uppror, med hjälp från befolkningen, samtidigt som väst fortsätter att tillhandahålla vapen och ammunition. Efter några år kanske till och med ryska styrkor lämnar Ukraina. 

Foto: Andrei Gorshkov/TT

Scenario 3: Krig i Europa

Det här skulle kunna vara troligt om kriget spiller över de ukrainska gränserna. Exempelvis om Putin kommer vilja återta flera delar av Rysslands forna imperium genom att skicka trupper till före detta sovjetrepubliken,  som exempelvis Moldavien och Georgien, som inte är en del av Nato. 

Putin kan anse att de västerländska vapenleveranserna till ukrainska styrkor är en aggressionshandling som motiverar vedergällning. Han skulle även kunna hota att skicka in trupper i de baltiska medlemsstaterna i Nato, så som Litauen, för att kunna upprätta en landkorridor med den ryska kustexklaven Kaliningrad. 

Att starta ett krig med Nato skulle innebära enorm fara, då en attack mot en medlemsstat är en attack mot alla. Men kanske är Putin villig att ta den risken om det var det enda sättet att rädda hans ledarskap, skriver James Landale.

Scenario 4: En diplomatisk lösning

Dialogerna är ständigt igång. Macron har pratat med Putin i telefon, och Ryssland och Ukraina har haft samtal på belarusiska gränsen. Under torsdagskvällen enades parterna om att evakuera civila. 

Många diplomater menar att det är viktigt att den ryske ledaren vet vad som krävs för att västerländska sanktioner ska hävas, 

I scenariot att kriget går dåligt för Ryssland och sanktionerna slår hårt mot landet, så kanske Putin börjar undra om han tagit sig vatten över huvudet. Och möjligtvis gör han avvägningen att fortsätta kriget kan hota hans maktposition mer än förnedringen att avsluta det. 

Det här är inte särskilt troligt, men det är inte heller helt orimligt att ett sådant scenario kan uppstå ur svallvågorna av en blodig konflikt. 

Foto: Vadim Ghirda/TT

Scenario 5: Putin avsätts

Och vad händer med Vladimir Putin själv? Resultatet att han tappar makten kan tyckas otänkbart, men samtidigt har världen förändrats drastiskt de senaste dagarna. 

Möjligtvis kommer tusentals ryska soldater dö, sanktionerna slå hårt och Putin förlorar stöd hos befolkningen. Och kanske kan det leda till revolution där tillräckligt många av den ryska eliten vänder sig mot honom. 

Det blir en blodig palatskupp och Putin avsätts. Återigen kan det verka osannolikt, men ingenting är omöjligt när personerna som tidigare har gynnats av sin närhet till Putin inte längre gör det. 

Hur kommer kriget i Ukraina sluta? 

Dessa scenarier utesluter inte varandra, utan kanske kommer det bli en kombination av flera stycken. Men oavsett hur konflikten slutar så är världen inte längre densamma, och Rysslands förhållande till omvärlden kommer att vara förändrat, skriver James Landale för BBC.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.