Vissa av skyddsrummen på MSB:s karta finns inte
MSB har en interaktiv karta där man kan se alla skyddsrum i Sverige. - Foto: Johan Nilsson/TT

Vissa av skyddsrummen på MSB:s karta finns inte

Ett flertal fel har upptäckts på MSB:s skyddsrumskarta. En del av rummen som syns på kartan finns inte i verkligheten.
– Upptäcker vi ett fel korrigerar vi det direkt, säger MSB:s pressekreterare Elin Bohman.


På sin hemsida har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en interaktiv karta med information om var alla skyddsrum i Sveriges finns och hur många människor som får plats i varje enskilt skyddsrum. 

Hur många skyddsrum finns det i Sverige? 

Hemsidan besöktes 331 000 gånger under 2022 års första månader, vilket är en ökning med nästan 4000 procent jämfört med samma tidsperiod 2021. Med andra ord har intresset för skyddsrum ökat lavinartat senaste tiden, rapporterar Dagens Nyheter.

Fel upptäcktes på MSB:s skyddsrumskarta

I Sverige finns det nästan 64 000 skyddsrum. MSB har nu fått in tips från allmänheten om skyddsrum som syns på kartan, men som egentligen inte finns i verkligheten. 

– Vi har fått kännedom om några enstaka skyddsrum som inte längre finns, men som fortfarande syns på vår hemsida, säger Elin Bohman, pressekreterare på MSB till Dagens Nyheter. 

MSB: "Vi korrigerar direkt"

Vad problemet beror på är ännu oklart men Elin Bohman menar att det kan röra sig om att inrapporteringen om skyddsrum har gjorts på ett felaktigt sätt. I de flesta fall är det varje kommun som rapporterar till MSB om hur många skyddsrum det finns. Men Bohman förklarar att det även kan grunda sig i ett fel hos MSB, och att de tacksamt tar emot tips om man upptäcker ett fel på kartan. 

Elin Bohman menar att man, trots felen som upptäckts, som privatperson kan lita på att informationen på kartan stämmer.

– De fel som har upptäckts rör sig i huvudsak om fastigheter som har avvecklats under de senaste åren och upptäcker vi ett fel korrigerar vi det direkt, säger hon till tidningen.

Fastigheterna som har ett skyddsrum har en skylt med en blå triangel inuti en orange kvadrat med texten ”Skyddsrum”.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!