”Reservgeneratorerna som drivs på diesel har kapacitet för 48 timmar.", skriver utrikesminister Dmitro Kuleba.
”Reservgeneratorerna som drivs på diesel har kapacitet för 48 timmar.", skriver utrikesminister Dmitro Kuleba. - Foto: Efrem Lukatsky/TT

Elavbrott vid Tjernobyl – ministern varnar för läckor

Kärnkraftverket i Tjernobyl står strömlöst. Ukrainas utrikesminister Dmitro Kuleba varnar för att reservgeneratorerna bara räcker i 48 timmar, därefter kommer kylsystemen sluta fungera, skriver han på Twitter.


Strömmen till kärnkraftverket i Tjernobyl har brutits, uppger ukrainska myndigheter enligt AFP. Utan el fungerar inte kylanläggningarna för de avställda reaktorerna som inte varit i bruk sedan olyckan 1986, och elnätet kan inte repareras på grund av de strider som pågår i området. 

”Reservgeneratorerna som drivs på diesel har kapacitet för 48 timmar. Efter det kommer kylsystemen i lagringsanläggningen för använt kärnbränsle sluta fungera vilket gör radioaktiva läckor nära förestående. Putins barbariska krig sätter hela Europa i fara”, skriver utrikesminister Dmitro Kuleba på Twitter, enligt Aftonbladet. 

Kan endast kommunicera med anläggningen i Tjernobyl via mejl

FN:s atomenergiorgan IAEA uppger att det fjärrövervakningssystem de använder för kärnkraftverket har slutat sända, och att den ukrainska tllsynsmyndigheten numera endast kan kommunicera med anläggningen via mejl. 

”Jag är djupt oroad över den svåra och stressiga situation som personalen utsätts för på Tjernobyls kärnkraftverk och de potentiella risker som detta medför”, har IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano Grossi tidigare sagt.

Rafael Mariano Grossi kräver att de ryska styrkorna snarast tillåter skiftbyten för personalen. Reaktorerna är inte längre i bruk, men det finns fortfarande 2000 anställda som ska hålla anläggningen under uppsikt. 

Strålsäkerhetsmyndigheten: Inte oroliga för snabbt förlopp

Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten följer läget i Tjernobyl noga, och är inte i nuläget oroliga för ett snabbt förlopp. 

– Jag skulle inte säga att man behöver vara väldigt orolig. Det här bränslet har stått vid sidan av härden i bassänger i 20–25 år och temperaturen stiger långsamt om kylningen uteblir. Vår bedömning, utan att ha direkta uppgifter om vattenmängd och storlek på bassänger, är att det klarar sig i två veckor utan kylning, säger Jan Hanberg, enhetschef för anläggningssäkerhet på Strålsäkerhetsmyndigheten till Aftonbladet.

Enligt Hanberg är det värsta möjliga scenario att vattnet successivt ångar bort och att det torrlagda bränslet smälter och kapslingen börjar brinna. Men det är inget de ser hända nära i tid.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!