Bilderna är genrebilder.
Bilderna är genrebilder. - Foto: Hasse Holmberg/TT och Mosa'ab Elshamy/TT

Sandstorm från Sahara färgar solen röd – här kan du se väderfenomenet

Sand från Saharaöknen har dragit in över södra Europa och har färgat himlen röd i vissa delar. Nu kommer även vi i Sverige märka av väderfenomenet, däremot inte i samma mängd. Här ska du hålla utkik.


Ett orange dis täcker himlen i vissa delar av Europa till följd av kraftiga sandstormar från Saharaöknen. Nu kommer även större delen av Sverige få uppleva väderfenomenet, men inte under lika dramatiska former som i södra Europa. 

– Det man kan märka av är att himlen kommer färgas litegrann, framförallt kommer solen kunna färgas i en mer rödaktig färg. Det är vi vana vid att se vid soluppgång eller solnedgång, men nu kommer man nog även kunna se det mitt på dagen, säger meteorologen Lasse Rydqvist i TV4-nyheterna. 

Sandstorm från Sahara – här kan du se den röda himlen 

Rydqvist menar att större delarna av landet kommer uppleva detta,. 

– Framförallt imorgon torsdag, och även på fredag så kommer vi ha rätt stora mängder förhållandevis får vi säga. Från södra Sverige men även sen vidare norrut. Så jag tror i norra Sverige kommer man märka av det mer på fredagen, säger han i TV4-nyheterna. 

Framförallt vid solnedgång och solnedgång

Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, är dock mer skeptisk till att man kommer kunna se fenomenet på dagtid. 

– Vid soluppgång och solnedgång kan partiklar i luften göra att ljuset sprids så att det kan bli lite mer färgad himmel, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Solstrålarna måste ha en viss infallsvinkel för att det ska brytas så mycket, och jag tror inte att koncentrationen kommer vara så hög att man kommer uppfatta det dagtid.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!