Putins ryska toppmilitärer som dödats i invasionen av Ukraina
Vitalij Gerasimov och Andrej Suchovetskij​ är två av de militärer som dött under kriget. - Foto: Wikimedia Commons och Grigory Sysoev/TT

Putins ryska toppmilitärer som dödats i invasionen av Ukraina

Rysslands krig mot Ukraina har kostat många livet – även bland Putins egna. Fem av presidentens toppmän i Ukraina uppges ha dödats, varav det senaste offret var befälhavaren för de ryska fallskärmsjägarna, bekräftar en statlig rysk tv-kanal.


Vladimir Putins krig mot Ukraina har hittills krävt tusentals liv – inklusive ryssar. 

Det exakta antalet döda ryska trupper är omtvistat, men det som står klart är att många liv har gått förlorade, däribland ett antal högre uppsatta militärer. 

Sergei Sukharev – har avlidit i strider i Ukraina

Den senaste av Putins män som avlidit är Sergei Sukharev, överste och chef för de ryska fallskärmsjägarna i staden Kostroma. Den ryska statliga tv-kanalen Kostroma GTRK bekräftade under fredagen att Sukharev hade dödats i Ukraina tillsammans med fyra andra soldater. Det rapporterar flera medier, bland annat Expressen. 

Oleg Mityaev – har dött i Ukraina

Oleg Mityaev, 47, generalmajor och chef för Rysslands 150:e motoriserade skyttebataljon, dödades på tisdagen under strider i Mariupol i östra Ukraina. Senast förra året var han ställföreträdande befälhavare för Rysslands styrkor i Syrien. 

Enligt den ukrainske inrikesministerns rådgivare Anton Gerashchenko ska han ha dödats av högerextrema frivilligbataljonen Azov. 

Andrej Suchovetskij – har dött i Rysslands krig mot Ukraina 

Andrej Suchovetskij, 52, generalmajor och chef för ryska sjunde luftlandsättningsdivisionen och ställföreträdande chef för en armégrupp. Dessförinnan var han befäl för ryska fallskärmsjägare i Syrien. 

Suchovetskij sköts ihjäl den 5 mars av en prickskytt under striderna om ukrainska flygbasen Gostomel, strax utanför Kiev. 

Sergej Chipilev, talesperson för en grupp veteraner i Ryssland, skrev om dödsfallet på sociala medier:

”Det var med stor sorg vi tog emot det tragiska beskedet om vår väns död. Generalmajor Andrej Sukhovetsky dödades i Ukraina under en särskild operation. Vi uttrycker våra djupaste kondoleanser till hans familj", skrev han.

Andrej Suchovetskij. Foto: Wikimedia Commons

Andrei Kolesnikov – dog i strid i Ukraina

Andrei Kolesnikov, 45, var generalmajor och chef för det 29:e förbandet i Rysslands östra militärdistrikt.

Den 11 mars dödades han i strid, enligt Anton Gerashchenko, rådgivare till Ukrainas inrikesminister. Nato bekräftade samma dag att tre icke namngivna generalmajorer hade dödats. 

Vitalij Gerasimov – avled i Putins krig

Vitalij Gerasimov, 44, generalmajor och chef för 41:a förbandet i Rysslands centraldistrikt. Tidigare har han krigat för Ryssland i Syrien och Tjetjenien samt var delaktig i annekteringen av Krim 2014. Den granskande nyhetssajten Bellingcat har uppgett att ryska källor bekräftat Gerasimovs död. 

Vitalij Gerasimov. Foto: Wikimedia Commons

Källa: Expressen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!