Drog in miljoner på att sälja smuggelvalpar via Blocket: "Farlig art"
Drog in miljoner på att sälja smuggelvalpar via Blocket: "Farlig art" - Foto: Annika Byrde/NTB/TT, Cup of Couple/Pexels

Drog in miljoner på att sälja smuggelvalpar via Blocket: "Farlig art"

Tre personer misstänks ha styrt en olaglig införsel av minst 69 smuggelvalpar till Sverige – och sammanlagt dragit in miljonbelopp via försäljning på Blocket.


Mellan maj 2019 och november 2020 har okända personer, vid minst 19 tillfällen, smugglat in minst 69 hundvalpar från Litauen till Sverige, skriver Expressen. 

Sålde smuggelhundar på nätet 

Det ska röra sig om två män och en kvinna som nu åtalas för att ha fört in hundarna och sålt dom på nätet. 

Personerna misstänkt för att, inför och i samband med att smuggla in hundarna till Sverige, ha haft kontakt med och ingått avtal med uppfödare, säljare och transportörer. 

Enligt åtalet framgår det även att de ska ha instruerat transportören att uppge information så tullen skulle betrakta hundarna som sällskapsdjur och inte som handelsdjur, vid en eventuell inspektion. 

Dyra hundvalpar såldes för miljonbelopp 

De tre misstänkta ska sedan ha lagt ut annonser på nätet, bland annat via Blocket, och sålt hundarna till privatpersoner. 

Det rör sig om flera dyra hundar av bland annat rasen Pomeranian och Engelsk Bulldog.

"Falska pass och saknade intyg"

Personerna åtalas nu för brottet grov olovlig befattning med smuggelgods eftersom de inte anmälde hundarna till tullbehandling samt lämnat felaktiga uppgifter till tullen.

– Hundarna hade bland annat falska pass och de saknade de intyg som krävs när man för in djur i landet till försäljning, säger Jon Lindahl, kammaråklagare och förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

Systematisk och omfattande brottslighet

Enligt kammaråklagarens uppfattning ska brotten bedömas som grova, bland annat eftersom det varit fråga om en systematisk och omfattande brottslighet. 

Gärningarna enligt åtalet anses även ha varit av särskilt farlig art – eftersom det inte kunnat garanteras att hundarna inte varit smittade av allvarliga sjukdomar som exempelvis rabies. 

På straffskalan finns böter eller fängelse i högst två år och ärendet kommer att avgöras i Halmstad tingsrätt, rapporterar Expressen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!