Bild på ryska ambassaden och övervakningskamera
Kamerabevakningen av Rysslands och Belarus ambassader ska förebygga brott. - Foto: Jessica Gow/TT och Tomas Oneborg/SvD/TT

Polisen kamerabevakar den ryska och belarusiska ambassaden

Polisen har beslutat att sätta in kamerabevakning vid Rysslands ambassad i Stockholm och vid Belarus ambassad i Nacka. Bevakningen ska vara ett komplement till det vanliga polisarbetet med att motverka brott.


I ett pressmeddelande på sin hemsida skriver polisen att de har beslutat att området framför och i nära anslutning till den ryska ambassaden på Gjörwellsgatan i Stockholm ska bevakas med kamera. Beslutet gäller också Belarus ambassad i Nacka.

Polismyndigheten kommer att ompröva beslutet, som gäller tillsvidare, löpande.

Ska förebygga brott

Polismyndigheten skriver att bevakningen är ett komplement till det traditionella polisarbetet. Syftet med bevakningen uppges vara för att förebygga, förhindra och upptäcka brott. 

Myndigheten skriver också att bevakningen kan komma att bli ett verktyg för att utreda och bevisa inträffade brott.

Bildmaterialet bevaras en kortare tid

Bildmaterialet som samlas in av kamerabevakning sparas i max 62 dygn. Efter den perioden raderas materialet, med undantag för om det exporterats för att ingå i en exempelvis en förundersökning.

Polisen uppger att de inte kommer ge fler personer tillgång till materialet än de som är nödvändiga för att bedriva bevakningen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Polisen i Falkenberg rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.