Hade kunnat bli fler offer vid skolattacken – enligt advokaten
Enligt 18-åringens advokat Anders Elison hade offren kunnat bli fler. - Foto: Johan Nilsson/TT

Hade kunnat bli fler offer vid skolattacken – enligt advokaten

Under onsdagen häktades 18-åringen som tidigare erkänt dubbelmordet på de två lärarna på Malmö latinskola. Polisen kartlägger nu hur förberedelserna innan dådet såg ut. Enligt uppgifter till Expressen ska han bland annat gjort sig av med sin skoldator.


Det var under måndagen vid 17.12 som polis larmades om skolattacken på Malmö latin. Två kvinnliga lärare i 50-årsåldern miste livet, och under onsdagen häktades den 18-årig elev som erkänt dubbelmordet på sannolika skäl misstänkt för dådet. 

Redan tidigare under måndagen ska 18-åringen ha betett sig märkligt. Bland annat ska han, under en bildlektion, ha frågat när på dagen som lärarna slutade arbeta, och om skolans övervakningskameror. Något som gjorde att elevhälsan ännu en gång kontaktades, enligt Expressens uppgifter. 

Advokaten: Triggerpunkter dagar innan dådet på skolan i Malmö 

Efter onsdagens häktningsförhandlingar kommenterade 18-åringens advokat Anders Elison fallet. 

– Det finns möjligen också en triggerpunkt i nära bakgrund till vad som utlöst alltihop. Det kan möjligen få en ganska avgörande betydelse när man ser till motivbilden, säger Anders Elison till Expressen. 

Exakt vilka "triggerpunkter" det handlar om är ännu oklart, men enligt Elison ska det röra sig om något som har gjort att det är svårt för 18-åringen att hantera motgångar. 

Enligt 18-åringens advokat kan något ha hänt ungefär tre dagar innan dådet. Då skedde något som gjorde att han “nådde upp till tröskeln att göra något”. Triggerpunkterna ska inte ha varit relaterade till det som sedan kom att bli offren, utan var fokuserade på annat, enligt advokaten. 

Offren på Malmö latinskola hade kunnat bli fler

Anders Elison menar att den häktades mannens offren hade kunnat bli fler. 

– Det hade kunnat bli fler om fler hade dykt upp just vid det tillfället, så är risken uppenbar att han hade fortsätt. Nu var det bara de två kvinnorna där och den ena kvinnan anslöt olyckligtvis i slutskedet på den första gärningen och det kostade henne livet, säger Elison. 

18-åringens planering innan dådet – gjorde sig av med dator

Det finns flera uppgifter om att viss planering ligger bakom dådet. Enligt uppgifter ska han ha tagit med sig vapnen som användes vid dådet när han lämnade hemmet i Trelleborg på måndagsmorgonen. Det ska röra sig om bland annat en yxa och en hammare. 

Under dagen ska han även, enligt uppgifter, ha gjort sig av med sin skoldator och tömt sitt bankkonto. De antal tusen kronor som fanns på kontot ska han ha swishat han till en anhörig. 

Advokaten: 18-åringen var helt förkrossad under förhör

Anders Elison bekräftar att 18-åringen tog med sig väskan med vapnen till skolan. Han uppger att klienten i efterhand är mycket ångerfull. 

– Under förhöret igår så hade han ett kroppsspråk av en som var helt förkrossad om jag säger så. Han var ledsen, tårarna rann på honom nästan hela tiden. Han var otroligt låg, säger advokaten till Expressen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska 18-åringen har varit den som själv larmade polisen, och ska ha sagt under samtalet att han “gjorde det för att jag hatar dem.” Något som Nyheter24 tidigare har rapporterat om.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!