Nu behövs mössan och vantarna plockas fram igen.
Nu behövs mössan och vantarna plockas fram igen. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Nu kommer vintern tillbaka – här blir det snö redan till helgen

Senaste veckans vårkänslor kommer nu behöva sättas på paus. Istället behövs vinterjackan plockas fram igen redan till helgen, och vidare nästa vecka.
– Bakslag för våren från och med måndag och framåt i hela landet, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.


Senaste veckans vårsol och blåa himmel har gjort att många har plockat fram solglasögonen och druckit eftermiddagskaffet utomhus. Men nu kan det vara dags att ta på sig halsduk och vantar igen. Redan till helgen, och vidare nästa vecka blir det kallare igen. 

– Redan idag är det kyligare luft som har svept in över norra Norrland. Och i söder får man fortsätta ha den här vårvärmen i alla fall i några dagar till, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI till Nyheter24

Vårvärmen lämnar – vintern kommer tillbaka

Det är framförallt boende i de norra delarna av landet som kan förvänta sig kyligare temperaturer – och även snö. 

– I norr skulle vi kunna få lite snöfall till och med, fredag och natten mot lördag. På lördag är det minusgrader dagtid i stora delar av Norrland och på söndagen så ser det ut som att ett nytt lågtryck drar in över Norrland med snöfall och det blir blåsigt väder. Allra längst i norr, främst i fjälltrakterna, kan det vara ner mot 15 minusgrader, säger Härenstam. 

Foto: Lars Schröder/TT

Här kan det kommer snö i helgen

Även om boende i de södra delarna av landet får njuta av värmen lite till, så kommer det inte vara fullt lika mycket vårkänslor i luften som det har varit senaste dagarna. 

– Söndagen i söder så kommer det vara fortsatt vårvarmt med fem till tio plusgrader, men fortfarande blåsigt. Och det kommer vara molnen som dominerar så det kommer kanske inte kännas lika vårigt som det varit nu i veckan. 

Mellersta Sverige kan också behöva förbereda sig på att vintern knackar på igen. 

– Redan under söndagsmorgonen så är det inte helt omöjligt att det kan komma snö i Svealand. Framförallt norra Värmland och Dalarna, men det skulle det kunna komma snöbyar över mellersta och östra delarna av Svealand också, säger Emma Härenstam. 

Meteorologen: "Bakslag för våren från och med måndag och framåt"

Och det kyligare vädret håller i sig även efter helgen. 

– Sen blir det ju bakslag för våren från och med måndag och framåt i hela landet, säger hon och fortsätter: 

– Jag skulle säga att det egentligen är hela nästa vecka som vi får räkna med att det kommer var kyligare luft i hela landet. I söder blir det ungefär en till fem plusgrader och i norr blir det minusgrader dagtid, förklarar Emma Härenstam.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!