Bland de metoder som Säpo tror kommer användas finns bland annat manipulering av röster.
Bland de metoder som Säpo tror kommer användas finns bland annat manipulering av röster. - Foto: Mikhail Klimentyev/TT och Jonas Ekströmer/TT

Säpo: Ryssland kommer försöka påverka svenska riksdagsvalet

Säkerhetspolisen befarar att Ryssland kommer att försöka påverka svenska valet i höst, rapporterar Aftonbladet. Bland de metoder som man tror kommer användas finns sabotage och manipulering av röster.


Säkerhetspolisen varnar för att risken är stor att Ryssland kommer påverka valet i Sverige, rapporterar Aftonbladet. 

– Att Ryssland kommer att intressera sig för valet bedömer vi som säkert, säger Carolina Björnsdotter Paasikivi, säkerhetsskyddschef på Säpo, till tidningen. 

Ryska spioner försöker få fram information

Enligt Säpo försöker ryska spioner redan nu få fram så mycket information som möjligt om svenska politiska ställningstaganden. Carolina Björnsdotter Paasikivi menar framförallt den pågående Nato-debatten. 

Säkerhetsskyddschefen säger att Säpo räknar med att Ryssland kommer att använda olika verktyg beroende på situationen under det svenska valet. Hon menar dock att Säkerhetspolisen är väl förberedd för att skydda valrörelsen.

Så kan Ryssland påverka valet i Sverige

Detta är metoderna Björnsdotter Paasikivi nämner till Aftonbladet som man tror att Ryssland kan komma att använda sig av – i försök att förstöra valet. 

  • Manipulera underlagen för själva förrättandet av valet genom att exempelvis manipulera folkbokföringen eller själva röstförrättandet.
  • Påverka resultatet genom att manipulera hur röster räknas eller redovisas.
  • Utföra sabotage mot det fysiska genomförandet av valet. 
  • Hota människor så det inte vågar rösta.
  • Påverka politiker och media genom att försöka styra debatten genom påverkanskampanjer, eller att journalister inte känner sig fria att beskriva verkligheten.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!