Alla mellan 16 och 70 år ska efter bästa förmåga bidra till totalförsvaret vid höjd beredskap.
Alla mellan 16 och 70 år ska efter bästa förmåga bidra till totalförsvaret vid höjd beredskap. - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Petra Älvstrand/TT

Då behöver du inte tjänstgöra – om det blir krig i Sverige

Frågan om vad som förväntas av oss medborgare om kriget kommer till Sverige är mer aktuell än någonsin. Alla mellan 16 och 70 år ska, efter bästa förmåga, bidra till totalförsvaret vid höjd beredskap – men det finns vissa undantag då man inte behöver tjänstgöra.


Den ryska invasionen av Ukraina har gjort att säkerhetsläget i Europa är mer spänt än det varit på många årtionden. Något som gjort att många känner sig oroliga över vad som kommer ske härnäst, och vad Vladimir Putins nästa drag kommer vara. 

Försvarsmakten har skärpt formuleringarna om hotläget. Sverige är inte under något direkt hot i nuläget, men det har öppnat upp för frågan vad som egentligen kommer hända om det blir krig i här. 

Vad innebär totalförsvarsplikten?

I Sverige är alla i åldrarna 16 till 70 som är bosatta i landet totalförsvarspliktiga – även om man inte är svensk medborgare. 

Tillhör man den här gruppen är man alltså skyldig att ställa upp som värnpliktig, civilpliktig eller allmänt tjänstepliktig om man blir inkallad. Här kan du läsa mer om vad som krävs av dig om det blir krig i Sverige.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om vad som händer om man vägrar att tjänstgöra när man blir inkallad – något som kan få rättsliga konsekvenser.

Foto: Adam Ihse/TT

Då behöver du inte tjänstgöra vid höjd beredskap 

Men vad kan göra att man faktiskt inte behöver tjänstgöra? Nyheter24 reder ut. 

– Det finns arbetsrättsliga regler som gäller även under höjd beredskap, och det är viktigt att ha klart för sig. Och även om arbetstidsregler ser annorlunda ut, så är grundläggande principer kvar, säger Petra Ekroth, utredare på avdelningen för krisberedskap och civilt försvar på MSB, till Nyheter24 och fortsätter:

– Det innebär till exempel att är man sjukskriven så har man ingen skyldighet att tjänstgöra heller vid höjd beredskap. 

Petra Ekroth förklarar också hur man även har rätt att vara föräldraledig även i händelse av höjd beredskap. 

– Om man är tjänstledig för vård av svårt sjuk närstående så är det också ett giltig skäl att då inte behöva tjänstgöra inom totalförsvaret. Det är också ett sådant undantag från plikten, säger Petra Ekroth.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.