"Det finns individer som skulle kunna utgöra ett säkerhetshot för Sverige", säger Säpochefen Charlotte von Essen.
"Det finns individer som skulle kunna utgöra ett säkerhetshot för Sverige", säger Säpochefen Charlotte von Essen. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Johan Nilsson/TT

Säpos oro: Ryska agenter kan dölja sig i flyktingströmmen

Ingen vet hur många migranter som tagit sig till Sverige under den första månaden av kriget i Ukraina, enligt en granskning av tidskriften Kvartal. Samtidigt uppger Säpo att extremister och ryska agenter kan dölja sig bland de som flyr.


Flyktingströmmen som Rysslands invasion av Ukraina har inneburit är något som Sverige inte varit i närheten av sedan 2015. 

Men hur många som har kommit in i Sverige sedan krigets start är det ingen som vet, visar en granskning gjord av tidskriften Kvartal. 

25 000 ukrainska medborgare sökte skydd i Sverige under första månaden 

Sverige har kvar de gränskontroller som infördes 2015, men polisen utför bara stickprov. Det är långt ifrån alla färjor, tåg och bussar som kontrolleras även om antalet gränskontroller har ökat. 

Enligt den senaste lägesbilden från Migrationsverket framgår det att omkring 25 000 ukrainska medborgare sökte skydd i Sverige under krigets första månad. 

För att beviljas skydd hos Migrationsverket behöver man inte kunna styrka vem man är. Under utredningen ska man göra sin identitet sannolik, men det kan dröja innan det kommer fram om en migrant har ljugit. 

Säpo: "Finns individer som skulle kunna utgöra ett säkerhetshot för Sverige"

Charlotte von Essen, chef för Säkerhetspolisen, understryker till Kvartal att flyktingströmmen i första hand består av människor som flyr för sina liv, men säger samtidigt att man på Säpo vet att sådana här situationer utnyttjas av illasinnade.

– Det finns individer som skulle kunna utgöra ett säkerhetshot för Sverige, så för Säkerhetspolisen är det angeläget att kunna identifiera eventuella säkerhetshot och i så fall kunna göra en bedömning av om det här är individer som har avsikt och förmåga att begå ett attentat till exempel, säger Charlotte von Essen till Kvartal.

Enligt Säpochefen kan det handla om extremister och om personer med koppling till främmande makt. 

Säpo: Svårt att bedöma – men går inte att utesluta

Storbritannien har behållit viseringskravet gentemot ukrainska medborgare på grund av risken att ryska agenter tar sig in med flyktingströmmen. 

Daniel Stenling, chef för kontraspionage på Säpo, har svårt att bedöma risken för att ryska agenter skulle kunna använda flyktingströmmen för att ta sig in i Sverige

– Det är jättejättesvårt att bedöma, jag säger ungefär så här, att det går inte att utesluta, säger han till Kvartal. 

Stenling konstaterar samtidigt att utländska spioner löpande tar sig in i Sverige även under normala omständigheter, rapporterar tidskriften

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.