Vad är din roll om kriget kommer till Sverige?
Vad är din roll om kriget kommer till Sverige? - Foto: Anders Wiklund/TT

Så matchas du till rätt roll om kriget kommer till Sverige

Skulle Sverige hamna i krig har alla mellan 16 och 70 år en plikt. Den som inte gjort värn- eller civilplikt ska ändå utföra uppgifter som stöttar samhället efter behov. Vad kommer egentligen ens roll bli – ifall ett sådant allvarligt läge inträffar i Sverige?


Försvarsmakten har skärpt formuleringarna om hotläget i landet. Sverige är inte under något direkt hot i nuläget, men det har öppnat upp för frågan vad som egentligen kommer hända om det blir krig i här. 

Alla som bor i Sverige och är mellan 16 och 70 år är totalförsvarspliktiga, vilket innebär att alla efter bästa förmåga ska kunna bidra. Nyheter24 har tidigare rapporterat om vad som händer ifall man vägrar tjänstgöra vid krig, samt vad för undantag som finns när man inte behöver.

Om kriget kommer till Sverige – vad är totalförsvarsplikt?

Inom lagen om totalförsvarsplikt finns det tre olika former för hur man kan tjänstgöra – värnplikt, civilplikt och allmän tjänsteplikt. Den enda av dem som är aktiverad nu är värnplikten. 

Den som inte gjort värn- eller civilplikt ska ändå utföra uppgifter som stöttar samhället efter behov. Allmän tjänsteplikt betyder att alla som bor i Sverige kan bli tvungna att göra något för att stötta landet så att viktiga delar av samhället fungerar – även vid kris eller krig. 

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vad innebär allmän tjänsteplikt?

Den tredje formen, allmän tjänsteplikt, kan bara aktiveras om regeringen fattat beslut om höjd beredskap –  något som innebär att det råder krigsfara i landet. Vid höjd beredskap kommer alltså vi alla få en roll för att försvara landet.

Vad kommer egentligen ens roll bli – ifall ett sådant allvarligt läge infinner sig i Sverige? 

Vem bestämmer min roll om kriget kommer till Sverige?

Den myndighet som planerar för den här delen av totalförsvaret, som berör de allra flesta i landet, är Arbetsförmedlingen. 

– När regeringen fattar beslut om allmän tjänsteplikt under höjd beredskap så har Arbetsförmedlingen uppdrag att anvisa för att verksamhet som är av särskild vikt för totalförsvaret ska kunna upprätthållas, förklarar Nina Brevinge via Arbetsförmedlingens presstjänst för Nyheter24. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Det här kan bli dina arbetsuppgifter – om det blir krig i Sverige

Men vad bestämmer egentligen vad för roll man får i en sådan situation? 

– Utifrån vad personen har för kunskaper och erfarenheter sedan tidigare så matchas den med de kompetenser och förmågor som behövs, förklarar Brevinge. 

Enligt Plikt- och prövningsverket kan det handla om att köra vattentransporter, ta hand om barn, laga mat eller något annat. 

– Uppdrag som kan komma att bli aktuella är de med syfte att stötta samhällskritisk verksamhet, det är utifrån de kunskaper och erfarenheter man har med sig, förklarar Brevinge på Arbetsförmedlingen och fortsätter: 

– Exempel på det kan vara transporter, logistik, konstruktionsarbete, befolkningsskydd, omsorg, med mera.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.