Mikhail Chodorkovskij anses vara en av de största Kreml-kritikerna.
Mikhail Chodorkovskij anses vara en av de största Kreml-kritikerna. - Foto: Mikhail Klimentyev/TT och Bernd von Jutrczenka/TT

Ex-oligarken om Putins nästa steg: "Det gjorde honom galen"

Ex-oligarken Mikhail Chodorkovskij menar att kriget i Ukraina inte gått som planerat för Vladimir Putin. Det uppger han i en intervju med CNN. Han förklarar även hur motståndet i Ukraina har gjort presidenten galen av ilska.


I början av 1900-talet blev Michail Chodorkovskij mångmiljardär då han köpte Rysslands största oljebolag Yukos.

År 2003 fängslades Chodorkovskij anklagad för ekonomisk brottslighet, och enligt vissa var det ett svepskäl för att bli av med en motståndare. 

I tio år satt Chodorkovskij bakom lås och bom innan han benådades och valde att lämna landet. Sedan han släpptes fri driver han exilorganisationen Open Russia, som bland annat verkar för ett maktskifte i Ryssland.

Ex-oligarken Michail Chodorkovskij: Det gjorde Putin galen

I en intervju med CNN säger ex-oligarken Mikhail Chodorovskyj att kriget i Ukraina inte gått som planerat för Vladimir Putin och att motståndet från ukrainarna har väckt stor ilska hos presidenten. 

– Det faktum att folket i Charkiv inte mötte honom med blommor, det gjorde honom inte bara arg, utan jag tror att det bokstavligen gjorde honom galen. Det var då han började bomba Charkiv och Kiev. 

Ex-oligarken redogör vidare för att Putin har tre alternativ som ger honom tre utvägar. 

– Den första är att fortsätta att utöva påtryckningar i Ukraina och troligen fortsätta förlora trupper i denna process eftersom ukrainarna kämpar tillbaka allt starkare för varje dag som går. 

Chodorkovskij: "Nästa steget kommer vara..."

De andra två utfallen menar han är att Putin kan använda massförstörelsevapen med förhoppningen att ukrainarna drar sig tillbaka, eller att ett potentiellt svar från Nato lämnar Putin med inget annat val än att inleda konkreta förhandlingar. 

Enligt Chodorkovskij anser Putin sig vara i krig med USA och Nato, snarare än mot Ukraina. 

– Jag är helt övertygad om att om Putin bestämmer sig för att han har vunnit i Ukraina, kommer det här inte vara det sista steget i kriget. Nästa steget kommer vara de baltiska länderna, säger Chodorkovskij till CNN.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!