Lyxfällan
Hur gick det för Mira, 37, efter sin medverkan i Lyxfällan? Betalade hennes vän av sin stora skuld – och gick det att följa den nya budgeten? - Foto: Skärmdump/TV3

Mira, 37, blev skuldsatt efter vännens svek – så gick det efter Lyxfällan

I säsongsavslutningen av Lyxfällan träffade tittarna Mira, 37. När programledaren lämnade deltagaren var det dags att göra verklighet av den nya budgeten – och se till att hennes vän betalade av sin skuld. Men hur gick det efter att kamerorna stängts av?


Ännu en säsong har sänts av det omåttligt populära programmet Lyxfällan, där deltagare får hjälp med sin trassliga ekonomi. I det sista avsnittet för den här våren träffade tittarna, och programledaren Magdalena Kowalczyk, tvåbarnsmamman Mira

Miras ekonomi började gå utför i samband med att hon blev sjukskriven, köpte en ny bil – och tog ett lån på 130 000 kronor åt en vän som vägrar att betala av sin skuld. Läs mer om det här.

Men vad hände egentligen när tv-teamet packat ihop och åkt hem?

Lyxfällan har fortfarande kontakt med Mira

Nära två månader har gått sedan Lyxfällan gjorde sitt besök hos Mira i Göteborg. För Nyheter24 berättar hon om tiden efter, som inte har varit helt lätt. Avsnittet tyckte hon var ganska jobbigt att se, men hon är glad över hjälpen hon har fått.

Vänner och familj som sett avsnittet har hört av sig till Mira och stöttat henne, och säger att hon är modig som vågat söka hjälp.

– Till och med vänner som jag inte har haft kontakt med på länge har skrivit till mig, säger hon.

Men Miras ekonomiska situation har ännu inte löst sig riktigt på det sättet som hon hade önskat. Det har uppstått förändringar särskilt med Miras inkomst, då försäkringskassan från att betala ut 100 procent, nu endast betalar ut hälften. Därför känns det tryggt att produktionen, även efter inspelningen, erbjudit fortsatt stöd och rådgivning.

– De har varit i kontakt med mig och jag tycker att de är fantastiska, det är inte så att de har sänt avsnittet och bara lämnat mig. Jag får stöd och hjälp, och de har ringt mig och kollat hur det går, berättar Mira.

Magdalena Kowalczyk i Lyxfällan. Foto: Skärmdump/TV3

Miras nya budget går inte ihop: "Omöjligt"

I och med Miras ändrade inkomstläge har den nya budgeten varit svår att följa. Även innan fanns det en del begränsningar som hon kände var tuffa att hålla, bland annat klädbudgeten på 500 kronor i månaden.

– För mig är det omöjligt. Det är inte ens i närheten av vad det kostar att ha två småbarn. Alla vet att bara ett par skor för barn kostar över 800 kronor. För mig var det lite orimligt.

Magdalena Kowalczyk bestämde att 2 300 kronor ska gå till Miras lånekostnad, lånet hon tog i sitt namn åt en nära vän, men det hänger på att vännen betalar närmare hälften av sin skuld. Skuldbrevet Mira upprättat vägrar hon att skriva under.

– De hade inte räknat med att hon vissa månader kommer att skita i att betala. Då blir det att det faller där.

– Jag kan inte säga att budgeten är helt perfekt.

Särskilt jobbigt är det att hon numera inte har någon bil, som såldes i programmet, då hon knappt hinner med alla ärenden och barnens aktiviteter.

– Det är katastrof. Det funkar inte.

"Inget som man är stolt över"

Ett av Miras problem, som togs upp i programmet, var att hon gärna swishade pengar till behövande familj eller vänner, eller bjöd på middag. Ett beteende som hon nu slutat helt med.

– Jag är väldigt försiktig. Jag bjuder inte över lika många som förr, jag ser över min matbudget och har mer koll på min ekonomi.

Det jobbigaste under inspelningsveckan var att det var intensiva och långa dagar, som ledde till att Mira kände sig väldigt utmattad, och att hon tvingades vara så utelämnande kring sin ekonomi.

– Det är skämmigt, det är inget som man är stolt över. Jag var faktiskt sjuk en hel vecka efter inspelningen.

Var det något under inspelningsveckan du inte hade förväntat dig?

– Magdalena. Hon var väldigt, väldigt omtänksam och lyhörd. Man är van att se henne i programmet, så jag var väldigt förvånad över hur hon bemötte mig.

Inför framtiden är Mira hoppfull. Hon fortsätter med jobbsökandet, och hoppas på att hon har ett nytt arbete inom kort, som ska underlätta för ekonomin framåt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.