Bilderna är genrebilder.
Bilderna är genrebilder. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Berit Roald/TT

Parkeringsvakten svarar – det här är den sämsta ursäkten

Att hitta en gul lapp på sin bil brukar sällan vara populärt och många brukar göra allt de kan för att försöka undvika att få en bot. Parkeringsvakten Mariann Tönnesen berättar för Nyheter24 vilken som är den sämsta, och vanligaste, ursäkten folk brukar komma med.


Det kan svida rejält, både i plånboken och för humöret, att behöva betala den där boten som du fick efter en felparkering. Och enligt parkeringsvakten Mariann Tönnesen, som Nyheter24 har pratat med, är det inte ovanligt att bilägarna gör allt de kan för att komma undan boten. 

– Den vanligaste första kommentaren är alltid “jag skulle bara…”, det är standardfrasen. Eller “jag har bara varit borta i en minut”. Folk har en väldigt dålig uppfattning hur kort tid en minut är, eller hur fort tiden egentligen går, förklarar hon. 

Parkeringsvakten: "Det har folk dålig koll på"

Just tidsuppfattningen är något som ofta ställer till det för folk, och gör att de får en parkeringsbot. 

– Det har folk väldigt dålig koll på. Vi har ju ett system där vi för in registreringsnumret i maskinen, det är ju ingenting vi kan påverka. När kontrolltiden har gått ut så kan vi skriva ut lappen och innan dess så kan vi inte skriva ut den. Står det tio minuter på lappen så har det gått tio minuter, men oftast så tycker folk att de bara har varit borta i en minut i alla fall, säger Mariann. 

Mariann Tönnesen har jobbat som parkeringsvakt i 15 år. Foto: Privat

"Man vill gärna påstå att vi fuskar"

Trots att lappen har redan skrivits ut försöker många ändå undkomma situationen, förklarar Marianne. 

– Man vill gärna påstå att vi fuskar och sådär, men det ligger i maskinen och är ett låst system och är ingenting vi kan påverka. Så det går inte att fuska med det. 

Parkeringsvakten: Det här är de vanligaste ursäkterna

Listan kan göras lång på ursäkter som Mariann har hört när hon skrivit ut en lapp till bilister. 

– Man har hört det mesta. Det är allt från dödsfall, att farmor har dött, eller att hunden är sjuk, eller krockat med bilen, eller att barnen är sjuka. Allt du bara kan föreställa dig. 

Mariann har jobbat som parkeringsvakt i 15 år, och vissa ursäkter har hon hört fler gånger än andra. 

– Den vanligaste är “jag skulle bara hämta barnet, jag skulle bara lämna av en grej, jag skulle bara hämta ut pengar”. Det är såna där korta ärenden som folk tror tar väldigt kort tid, men det gör det inte. 

Bil
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!