Polisen Filip Pelas om upploppen: "Handlingsförlamat samhälle"
Polisen Filip Pelas om upploppen: "Handlingsförlamat samhälle" - Foto: Kicki Nilsson/TT, Instagram/Filippelas

Polisen Filip Pelas om upploppen: "Handlingsförlamat samhälle"

På Instagram skriver polisen Filip Pelas ut sina åsikter och delar med sig av sina tankar angående de våldsamma upploppen i Sverige – något han beskriver som en förlorad kontroll.


”Låt dom skjuta ihjäl varandra”, inleder polisen Filip Pelas sitt inlägg på Instagram där han har över 51 000 följare. 

På det privata kontot delar polismannen med sig av sitt arbete inom polisen där han arbetar mot våld i hemmet, psykisk ohälsa och narkotika. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om polisen vars Instagramkonto som "Polisen inte står bakom". 

Polisen Filip Pelas kommenterar upploppen 

Polismannen menar att han ofta får höra folk säga "Låt dom skjuta ihjäl varandra" och att folk menar att "dom" är gängen ute i svenska förorter. Att folk inte bryr sig när det inte påverkat sig själv eller någon närstående: 

"De gängkriminella kan mörda varandra, så länge det sker utanför stan.."

Poliser vill inte jobba i förorter 

Enligt Filip Pelas finns det flera problem med det resonemanget och han förklarar att flera poliskollegor har sagt att de inte kan tänka sig att jobba ute i förorterna. 

"Man upplever att risken där är högre att man själv eller att sina nära blir utsatta eller skadade. Det kan få stora konsekvenser för framtiden om detta tankesätt sprids. Men jag förstår dem", skriver han vidare i inlägget. 

"Ett handlingsförlamat samhälle" 


"Det verkar som vi nu fått resultatet av flera års naivitet i skolan, rättsväsendet & från politiker. Betyget blev underkänt. Resultatet av ett handlingsförlamat samhälle", skriver Filip Pelas som även understryker att han har svårt att ta in det som händer runt om i Sverige. 

I slutet av polismannens inlägg tillägger han att texten är baserad på privata åsikter, och i kommentarsfältet är det många av Filip Pelas följare som håller med om det som nämns i texten. 

"Ja vi är oxå rädda. Fattar inte hur ni vågar jobba som polis. Ni är modiga och fantastiska.
Själv vågade jag inte ens åka till förorten o hämta ett sjukt djur när jag körde djurambulans", skriver en följare. 

"Men åh så himla jobbigt att det är så lite poliser. Och sjukt att inte polisen får ta till med mer åtgärder", skriver en annan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!