Rasmus Paludan
Högerextremisten Rasmus Paludan leder partiet Stram kurs. - Foto: Kicki Nilsson/TT och Johan Nilsson/TT

Rasmus Paludans pappa om sonen: "Visar ofattbart stort mod"

Rasmus Paludans pappa, svenske Tomas Polvall, har tidigare sagt att hans politiska uppfattning skiljer sig från sonens. Nu uttalar han sig om uppståndelsen kring sonen.
– Rasmus Paludan visar ett ofattbart stort mod, skriver Polvall på Facebook.


Stenkastning mot polisen, brända bilar, skadegörelse och ett stort antal anhållna skakade ett flertal svenska städer under påskhelgen. Till följd av svensk-dansken Rasmus Paludans antingen genomförda eller planerade sammankomster, där koranbränningar är en del, bröt våldsamma upplopp ut. 

Högerextremisten Rasmus Paludan leder partiet Stram kurs och har gjort sig känd just för sina uppseendeväckande demonstrationer. 

Här kan du läsa vad som hände, dag för dag, under upploppen.

Rasmus Paludans syster bryter tystnaden om upploppen

Rasmus Paludans politiska uttalanden har även fått hans familj att reagera starkt. Hans syster, Tine Paludan, är författare och lyriker. Hon har, sedan flera år, sagt upp kontakten med sin äldre bror. Nyheter24 har tidigare rapporterat om systerns uttalande gällande upploppen.

Rasmus Paludans pappa om sonen: "Obehagligt att läsa om"

Rasmus Paludans pappa är svenske kulturjournalisten Tomas Polvall. 2019 skrev pappan en artikel i Kristianstadsbladet, där han berättade om oron för sonen, då Paludan blivit mordhotad och överfallen vid ett flertal tillfällen. 

“Min politiska uppfattning skiljer sig radikalt från Rasmus, men det är obehagligt att läsa det som skrivs om honom. Han bör istället bemötas med argument”, skrev Polvall i artikeln. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Paludans pappa Tomas Polvall om upploppen: "Han har rätt att provocera"

Den 17 april, några dagar efter kravallerna bröt ut, skrev Polvall ett inlägg på Facebook om sonens åsikter. 

“Han har rätt att provocera och han har rätt att tycka att islam är en vedervärdig religion”, skriver pappan och fortsätter:  

“Jag tror även han vill visa att många muslimer varken förstår eller respekterar den yttrandefrihet och demokrati som är grundlag i Sverige och andra demokratiska samhällen. De våldsamma reaktionerna visar att han har rätt.”

Paludans pappa: "Finns en uppenbar risk för hans liv”

Även i Facebook-inlägget uttrycker Polvall återigen en oro för sonens säkerhet. 

“Jag kan inte låta bli att skriva att jag tycker att Rasmus Paludan visar ett ofattbart stort mod. Tyvärr befarar jag att det finns en uppenbar risk för hans liv”, skriver Polvall.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!