Rasmus Paludans syster Tine Paludan uttalar sig efter upploppen.
Rasmus Paludans syster Tine Paludan uttalar sig efter upploppen. - Foto: Johan Nilsson/TT

Rasmus Paludans syster bryter tystnaden: "Nolltolerans"

Rasmus Paludan, ledare för det högerextrema partiet Stram Kurs, har inte haft kontakt med sin syster Tine Paludan på flera år. Efter de våldsamma upploppen i Sverige, till följd av broderns planerade koranbränning, bryter hon nu tystnaden.


Under den gångna påskhelgen skakades flera svenska städer av omfattande upplopp mot polisen. Detta efter att det högerextrema partiet Stram Kurs, lett av dansk-svensken Rasmus Paludan, planerat koranbränningar på flera håll.

Det hela slutade med våldsamma sammandrabbningar mellan, å ena sidan, personer som ville protestera mot tilltaget och polisen, som givit Paludan tillstånd för sammankomsten. 

Här kan du läsa vad som hände, dag för dag, under upploppen.

Rasmus Paludans syster klippte kontakten

Men det är långt ifrån första gången Rasmus Paludan väckt ilska och kontrovers med sina möten och uttalanden – något som även fått hans familj att reagera starkt.

Hans syster, Tine Paludan, är författare och lyriker. Hon har, sedan flera år, sagt upp kontakten med sin äldre bror.

"Jag har gett upp kontakten med min storebror. Vi är för långt ifrån varandra", skrev hon i ett Facebook-inlägg för tre år sedan, vilket danska BT då rapporterade om. 

Tine Paludan: "Nolltolerans för våld"

Vanligtvis håller Tine Paludan låg profil i förhållande till Rasmus Paludans tilltag. Men efter upploppen i Sverige har hon valt att uttala sig – om än något kryptiskt, och utan att nämna brodern vid namn.

"Jag har börjat märka av mer aktivitet än normalt på min profil de senaste dagarna, och inte av de rätta orsakerna är jag rädd", skriver hon i ett nytt inlägg på Instagram.

Hon berättar vidare att nu börjat ta bort och blockera följare för att skydda sig själv, samt att hon vanligtvis är öppen med att hon är en feminist på vänsterkanten. Tine Paludan avslutar sedan:

"Jag tror starkt på demokrati och yttrandefrihet, och medan jag personligen pratar rätt så försiktigt och behandlar omvärlden med så stor omsorg som jag har förstånd och styrka till, så är det bortom poängen när fysiskt våld blir en del av ekvationen, och jag har nolltolerans för våld som ett svar på oenighet, oavsett vad min personliga åsikt må vara".

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!