Upploppen mot polis.
Nyheter24 reder påskdagarnas våldsamheter. - Foto: Kicki Nilsson/TT och Pavel Koubek /TT

Våldsamma upplopp mot poliser i sex städer – det här har hänt

Skärtorsdagens våldsamma upplopp blev startskottet för en turbulent påskhelg. Minst 26 poliser har skadats och ett 40-tal har gripits efter kravallerna. Nyheter24 reder ut vad som har hänt.


Påskhelgen präglades av ett flertal våldsamma upplopp i flera svenska städer däribland Linköping, Norrköping, Rinkeby och Örebro. Ett stort antal poliser har skadats under upploppen, och antalet anhållna och gripna fortsätter att öka. 

Nyheter24 reder ut, dag för dag vad som har hänt.

14 april: Upploppen Linköping och Norrköping

Den 14 april, på skärtorsdagen, hade Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextremistiska partiet Stram kurs, fått tillstånd att hålla en allmän sammankomst i stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Under sammankomsten var tanken att Paludan skulle bränna ett exemplar av koranen.

Men det här ledde till våldsamma upplopp från de som ville protestera mot koranbränningen, där flera poliser skadades och bilar sattes i brand. Läs mer om det här.

Efter händelserna kunde två personer gripas för våldsamt upplopp, och fem personer omhändertogs för ordningsstörning. Tre poliser fördes till sjukhus, enligt polisens hemsida.

Bilar brinner på en parkering i Norrköping. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Några timmar senare, klockan 18.30, var ännu en koranbränning planerad i Norrköping i stadsdelen Navestad men denna beslutade polisen att blåsa av. Men även där hade motdemonstranter samlats vilket ledde till att flera bilar brändes, poliser fick motta stenkastning och raketer sköts mot bilar. 

I Linköping har 18 personer anhållits för samma rubricering, och även där utgår polisen från att fler brottsmisstankar och misstänkta kommer att tillkomma. Läs mer om det här.

Bilar brinner på en parkering i Norrköping. Foto: Stefan Jerrevång/TT

– Det som hände i Linköping och Norrköping är fullständigt förkastligt och kommer aldrig att accepteras. Jag har försäkrat mig om att de medarbetare som skadats har tagits om hand. Vi lever i ett demokratiskt samhälle och en av polisens viktigaste uppgifter är att se till att människor kan använda sina grundlagsskyddade rättigheter att demonstrera och uttrycka sin åsikt. Polisen ska inte välja vilka som har den rätten men alltid ingripa om brott sker, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Att ge sig på poliser och polisens utrustning är ett angrepp på både rättsstaten och demokratin. Vi ska göra vårt yttersta för att lagföra de som varit inblandade i både upploppen och skadegörelsen.

15 april: Upploppen i Rinkeby, Stockholm

Dagen efter, på långfredagen, var ännu en sammankomst med samma syfte planerad av Rasmus Paludan. Denna, till skillnad från de i Linköping och Norrköping, kunde genomföras. Till en början var situationen lugn, men eskalerade innan sammankomstens slut av stenkastning mot polis.

Totalt kunde åtta personer gripas för bland annat våldsamt upplopp, försök till misshandel och brott mot knivlagen.

Motdemonstranter har satt eld på en polisbuss i Sveaparken i Örebro. Foto: Kicki Nilsson/TT

15 april: Upploppen i Örebro

Nästa sammankomst var planerad klockan 17.00 i Sveaparken i Örebro. Men en halvtimme senare, utan att sammankomsten inletts, kastade flera personer stenar och andra föremål och gjorde försök att ta sig igenom avspärrningarna.

Framåt kvällen hade sammankomsten upplösts, cirka tio poliser och en civil skadats i upploppen, men ingen hade skadats allvarligt. Fyra polisfordon förstördes helt.

Poliser motar bort motdemonstranter i Örebro. Foto: Pavel Koubek/TT

16 april: Upploppen i Landskrona och Malmö

Rasmus Paludans sammankomst i Landskrona hann inte börja innan fler våldsamheter bröt ut, bland annat i form av brinnande bilar, och den flyttades snabbt till Malmö. 

Men även där kastade motdemonstranter stenar och vid ett tillfälle körde en bil in i ett av polisens kravallstaket. Föraren kunde gripas och misstänks nu för mordförsök. Även flera anmälningar om våldsamt upplopp och skadegörelse har upprättats.

Kravallpolis använder pepparsprej för att skingra motdemonstranter i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Vid midnatt bröt oroligheter ut i stadsdelen Rosengård i form av ett flertal bränder, och stenar och molotovcocktails kastades mot polisen.

17 april: Upploppen i Linköping

Rasmus Paludan meddelade att han kommer att genomföra en ny koranbränning på söndagen, återigen i städerna Linköping och Norrköping, men denna gång utan tillstånd.

Trots att den högerextreme politikern inte infann sig i någon av städerna, något som polisen tror var planerat, hindrade det inte våldet från att uppstå. I Skäggetorp, Norrköping, startades ett våldsamt upplopp runt 15.00, med stenkastning och flera personer greps.

Två utbrunna bilar i Norrköping. Foto: Stefan Jerrevång/TT

17 april: Upploppen i Norrköping

Samma tid i Norrköping tvingades polisen i Norrköping skjuta ett varningsskott på grund av det våldsamma upplopp som startats. Bildäck och bilar brann, och strax efter 17 avlossades flera varningsskott där tre personer kan ha träffats av rikoschetter. Alla tre fick uppsöka vård och är gripna misstänkta för brott.

På måndagen, den 18 april, meddelade polisen att minst 26 poliser skadats i samband med upploppen där tre skottskadats. Ett 40-tal personer har gripits eller anhållits.

Källa: Polisen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!