Nu kan svenskarnas semestrar drabbas av de senaste prisökningarna.
Nu kan svenskarnas semestrar drabbas av de senaste prisökningarna. - Foto: Gustav Sjöholm/Fredrik Sandberg/TT

Prissmällen: Så mycket dyrare kan din semester bli

Är du sugen på att ge dig ut och resa på semestern efter två års pandemi? Du kan tyvärr behöva tänka om. På grund av inflationen har priserna för resor höjts chockartat.


Den senaste tiden har präglats av en ökande inflation i Sverige. I mars kunde Riksbanken konstatera att inflationen inte ökat så högt på 30 år. Vill du veta mer om vad inflation är och vad det innebär? Det benar Nyheter24 ut här

Under 2022 har flera prisökningar kunnat konstateras. Bland annat kaffe har ökat drastiskt i pris. Utöver en ökad inflation har det även uppstått stora problem med frakt, samt brist på både förpackningsmaterial och råvaror. 

Priserna på öl rapporteras också drabbas av de senaste prisökningarna, vilket gör både framställning och förpackning dyrare. Inte minst för att den kanadensiska kornmalten torkade bort i fjol. 

Men nu verkar det även som att svenskarnas semestrar kan komma att bli påverkade. 

Foto: Gustav Sjöholm/TT

Så mycket dyrare har det blivit att resa 

Nu när pandemin äntligen börjar nå sitt slut och restriktioner hävs är det många som är sugna på att ge sig ut i världen. Men dessvärre kan inflationen sätta käppar i hjulen för de planerna. Enligt Svenska Dagbladet har kostnaden för att flyga utrikes ökat med ungefär 13 procent det närmaste året. 

Och för de som istället tagit sikte på en semester i Sverige ser det dessvärre inte ljusare ut. Vill du boka en hotellweekend på hemmaplan får du nämligen hosta upp mer än 30 procent mer än förra året. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Även transporten till och från svenska semesterorter kan komma att bli ett problem för plånboken. Svenska Dagbladet rapporterar nämligen att taxiresor blivit 12 procent dyrare, medan en tankning höjts i pris ännu mer. Sedan förras året har bensin ökat med 36 procent och diesel chockartade 57 procent.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

Støre möblerar om i regeringen

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.