Fyra riksdagspartier kan idag inte svara på hur det ställer sig till Turkiets krav.
Fyra riksdagspartier kan idag inte svara på hur det ställer sig till Turkiets krav, rapporterar Ekot. - Foto: Turkish Presidency/AP/TT och Henrik Montgomery/TT

Partierna som inte ger svar om vapenembargo mot Turkiet

För att ge sitt ja till ett svenskt Natomedlemskap kräver Turkiet bland annat att Sverige ska lyfta vapenembargot mot landet. Fyra riksdagspartier kan idag inte svara på hur det ställer sig till kravet, rapporterar Ekot.


För cirka tre år sedan, år 2019, kunde samtliga partier i riksdagen meddela att de var för ett vapenembargo mot Turkiet på EU-nivå. En fråga som aktualiserades i och med att ett av Turkiets krav för att godkänna en svensk Natoansökan, var att få köpa vapen från Sverige.

Här kan du läsa om Magdalena Anderssons kommentar på Turkiets senaste utspel.

Partierna ger inte svar om vapenembargo mot Turkiet

Men när Sveriges Radio ställer frågan på nytt är det fyra partier som inte kan ge ett svar: Den socialdemokratiska regeringen, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Detta medan Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna står fast vid att stoppa vapenexport till Turkiet.

– Det behövs för att Turkiet bryter mot mänskliga rättigheter, och mot demokrati både i och utanför Turkiet, säger Håkan Svenneling, som är utrikespolitisk talesperson för V till Ekot.

Ekot har sökt utrikesminister Ann Linde (S), men har fått en skriftlig kommentar från UD:s presstjänst att frågan inte står på EU:s dagordning.

Centerpartiet avböjde att kommentera och resterande partier, M och KD, har inte återkommit.

– Det var det som vi från Miljöpartiet varnade för vid en Natoansökan, att Sveriges röst för en fredlig utveckling i världen, för demokrati, för mänskliga rättigheter, skulle försvagas, säger Per Bolund (MP) till Ekot.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!