Så luras du på pengar genom Swish.
Så luras du på pengar genom Swish. - Foto: Unsplash

Här är sätten du kan bli lurad på pengar genom Swish

Polisen i Huddinge har varnat för flertal bedrägeriförsök genom bland annat appen Swish under juli månad. Nyheter24 kontaktade därför Swish för att reda ut på vilka sätt du kan bli bedragen.


Att bli lurad på pengar kan inte bara skada plånboken, utan även känslan av trygghet i vardagen.

Enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning uppgav 4,1 procent av den svenska befolkningen att de under 2020 utsattes för kort-/kreditbedrägeri. Det motsvarar ungefär 334 000 personer.

Nya sätt att bli lurad på pengar

I början av juli gick polisen i Huddinge ut med att ett nytt tillvägagångssätt gällande bedrägerier har anmälts vid ett flertal tillfällen.

Det handlar bland annat om att personer har fått SMS från bedragare som påstått vara från betalningsappen Swish, med uppmaningar om att kontakta Swishs säkerhetsavdelning, ringa spärrservice eller klicka på en specifik länk.

Nyheter24 kontaktade därför Swish för att reda ut på vilka sätt du kan bli bedragen på pengar.

Så kan du luras på pengar

Enligt Charlotte, presskontakt på Swish, finns det främst tre typer av bedrägerier. Den första involverar användningen av ett webbsida som liknar bekräftelsevyn som vanligtvis dyker upp på mobilskärmen efter skickad Swishbetalning.

– Det andra handlar om penningtvätt där man använder sig av penningmålvakter. Det sker oftast i form av att bedragaren swishar en summa till ett nummer, och ber sedan denna person att swisha vidare summan till ett annat nummer. Det händer att folk swishar fel, och så länge man swishar tillbaka till samma nummer som betalningen kom ifrån så är det inte fråga om något bedrägeri eller penningtvätt. Man ska däremot aldrig swisha vidare pengarna till ett annat nummer, säger Charlotte.

Det tredje tillvägagångssättet menar Charlotte oftast riktas mot äldre. Då är det vanligt att bli uppringd av någon som utger sig för att komma från Swish eller sin bank, och uppmanas sedan signera något med mobilt BankID.

Här kan du läsa om hur du undviker att blir lurad på pengar genom Swish.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!