Så skyddar du dig bäst från bedrägerier.
Så skyddar du dig bäst från bedrägerier. - Foto: Unsplash, Pixabay

Bedrägeriförsöken via Swish har ökat drastiskt – så skyddar du dig

Omkring 334 000 svenskar utsätts årligen för bedrägeriförsök. Nyheter24 kontaktade Swish för att ta reda på hur du bäst skyddar dig och din plånbok.


Att ha koll på vilka sätt du kan bli lurad på pengar är A och O för att skydda dig själv och din plånbok – och mycket information finns att läsa i förebyggande syfte. Trots det drabbas 334 000 personer av bedrägeriförsök varje år i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet.

Ökade bedrägeriförsök i juli månad

Även om det enligt Charlotte, presskontakt på betalningsappen Swish, inte finns några specifika tider på året som bedrägeriförsöken ökar, har polisen i Huddinge lagt märke till ökade försök till bedrägerier i början av juli månad.

Nyheter24 skrev tidigare om på vilka sätt du kan luras på pengar. Men hur går man tillväga för att skydda sin plånbok?

Så kan du bli lurad på pengar

Charlotte berättar att ett sätt som bedragarna försöker lura dig på pengar är genom en fejkad bekräftelsevy, något hon menar aldrig ska ses som bevis på att betalningen är genomförd.

– Man ska aldrig se bekräftelsevyn som kvitto på en betalning, utan bör som privatperson se till notiser, historikvyn eller kontoutdraget hos banken för att säkerställa att betalningen mottagits, och som företag kan man använda företagsappen eller implementera Swish Handel i sitt kassasystem.

Ett sätt som bedragarna försöker lura dig på pengar är genom en fejkad bekräftelsevy. Bildkälla: Pixabay

Ett annat tillvägagångssätt är att du får en betalning och sedan ombeds swisha vidare summan till ett annat nummer. Vad som kan se ut som ett vanligt misstag kan egentligen handla om bedrägeriförsök.

– Det händer att folk swishar fel, och så länge man swishar tillbaka till samma nummer som betalningen kom ifrån så är det inte fråga om något bedrägeri eller penningtvätt. Man ska däremot aldrig swisha vidare pengarna till ett annat nummer.

Så gör du om du misstänker bedrägeriförsök

Den befolkningsgrupp som dessvärre oftast blir utsatta för ekonomiska lurendrejerier är äldre. Charlotte förklarar att ett vanligt tillvägagångssätt är att bli uppringd av någon som utger sig för att komma från Swish eller banken, och därefter uppmanas signera något med mobilt BankID.

– Blir man uppringd av någon som utger sig komma från Swish eller banken och som ber en att signera något med mobilt BankID ska man lägga på direkt och anmäla till polisen. Vi ringer aldrig upp någon.

Kontrollera alltid uppgifterna vid Swish-betalning

Några allmänna råd som Charlotte avslutar med är att alltid kontrollera att belopp och mottagare är korrekta innan man signerar en betalning.

Hon uppmanar alla att ha notiser påslagna för Swish, på så sätt blir du notifierad vid varje inkommen betalning.

– Med detaljerade notiser ser man dessutom direkt vem som har swishat vad i notisen. Man kan också stämma av i historikvyn i appen alternativ på kontoutdraget hos banken om betalningen kommit in, avslutar Charlotte i intervjun med Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!