Mia Parnevik är lördagens sommarvärd i Sommar i P1
Mia Parnevik är lördagens sommarvärd i Sommar i P1 - Foto: Maja Suslin/TT/Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Mia Parneviks mörka tankar tog över – flög in terapeut

Efter att Mia Parnevik opererar bort sin livmoder förändras livet. Mörka tankar formas i huvudet och relationen med Jesper Parnevik går in i en kris. – Jag grät och grät och grät, säger Mia Parnevik i ”Sommar i P1”.


Mia Parnevik, 54, blev känd efter programmet Parneviks. I programmet får man följa hela familjen Parnevik som består av, Mia, maken Jesper och barnen PennyPhilippa, Peg och Phoenix. Mia och Jesper har varit gifta sedan 1994. Paret bor i Florida men befinner sig så ofta de kan i Sverige.

Just nu är Mia högaktuell i "Sommar i P1", hennes sommarprat sänds lördagen 16 juli.

Mia Parnevik i "Sommar i P1": "Krigade mot mig själv"

Året är 2011 och Mia Parnevik får kraftiga smärtor i magen. När hon söker läkarhjälp får hon beskedet att hon drabbats av cystor i underlivet. Cystorna är inte elakartade men de riskerar att bli. Mia väljer att operera bort livmodern, äggledare och äggstockar. 

Men operationen gör att hon går in i ett tidigt klimakterie och känslorna som följer är mörka.

– Läkaren hade sagt att alla reagerar olika men det blev snabbt tydligt att min kropp var försatt i fullständig chock. De heta vallningarna var också påfrestande men snabbt började också mitt humör påverkas och jag gled in i ett tillstånd jag inte alls kände igen mig i. Det som utspelade sig var sen ett världskrig där jag låg i alla fronter och krigade mot mig själv, säger Mia Parnevik i "Sommar i P1".

Delar av familjen Parnevik. Foto: Jessica Gow/TT

Hon berättar att hennes liv plötsligt kändes svart och att hon "proffset, hon som älskade livet" var nu allt annat än den sköna person många kände igen.

– Det kändes som om jag gick runt i en astronautdräkt och var oförmögen med riktig kontakt med andra. Mitt humör kunde svänga på en millisekund. Ilskan bubblade upp inom mig som ett plötsligt vulkanutbrott som ville begrava all kärlek, säger Mia Parnevik.

Mia Parnevik: "Jävlar anamma"

Mia berättar att skavsåren som hon och Jesper har i sitt äktenskap blir oöverstigliga problem, och hon känner sig oförstådd av alla.

Hon söker hjälp hos läkare men får till svar att hormonbehandlingen hon erbjuds kan bidra till en ökad cancerrisk. Hon avstår. Istället försöker Mia bota sitt dåliga mående med promenader vid havet och lite "jävlar anamma". 

– Jag grät och grät och grät. Min osvikliga självkänsla och tillit till Jespers kärlek var plötsligt i gungning. När han sökte råd hos andra för att hjälpa mig såg jag det som ett svek. Han gläntade på dörren till andra som då också kunde se hur värdelös jag just då var. Hur kunde han? Skammen var så stor, säger Parnevik.

Mia Parnevik i Sommar i P1: "Båda var drabbade"

Dystra tankar Mia aldrig haft började till slut ta form i huvudet.

Mia Parnevik i Sommar i P1. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

– Jag berättade inte för Jesper men jag vet att han kände det. Min desperation och uppgivenhet ledde till de mest förbjudna tankarna. Ska det vara så här vill inte jag vara med längre. Jag var helt övertygad om att min familj just då skulle få det bättre utan mig, men inte ens tanken på att tacka för mig gav någon ro, det bidrog till mer skam. Jag hade ju allt! Jag hade ju inte förlorat något, säger hon.

Vändningen kom däremot när en vän till Mia flög in sin terapeut, från Chicago, låste in sig med Mia och Jesper i två veckor. Hon berättar att det var ett "bootcamp" för att rädda relationen tills hormonstormen blåste över.

- Vårt bootcamp hjälpte oss att se varandra i det vi gick igenom, att vi båda var drabbade, att hitta olika sätt att navigera till stormarna hade bedarrat. Det tog säkert två år innan jag, min kropp, och vi båda var ute på andra sidan, men då starkare tillsammans än någonsin förut, säger Mia Parnevik i ”Sommar i P1”. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

1 timme sedan
Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.