Hur ska man gå tillväga om man fruktar att grannen lämnat husdjuret hemma under semestern?
Hur ska man gå tillväga om man fruktar att grannen lämnat husdjuret hemma under semestern? - Foto: Unsplash

Semestertider: Så gör du om grannen lämnat husdjuret hemma

Under semestertider finns det vissa som lämnar sin pälskling hemma, utan varken tillsyn eller kärlek. Så går du tillväga om du misstänker att din granne lämnat kvar husdjuret under resan.


Även om det känns otänkbart för de flesta djurägare, finns det vissa som lämnar sina husdjur hemma medan resterande familjemedlemmar åker på semester.

Om du misstänker att moralen svajar hos din granne med djur hemma under semestertider, finns det vissa åtgärder du kan ta för att se till att husdjuret mår bra.

Nyheter24 kontaktade Länsstyrelsens enhetschef för djurskydd, Joakim Johansson, vilka har ansvaret att ta ditt ärende vidare om det finns föraningar om misskötsel.

Så många anmäler misskötsel av djur varje år

Enligt Joakim Johansson har Länsstyrelsen haft en ökning sedan 2018, då antalet anmälningar låg på 1 392 stycken. Under 2021 hade siffran ökat till 1 662.

– Det är en markant ökning trots att vi också arbetat med att höja kvalitet och bearbetningsbarhet på anmälningarna, det vill säga att de ska vara bättre underbyggda och att kontrollfrågor kunnat ställas, inleder Johansson i intervjun med Nyheter24.

Han förklarar att de flesta anmälningar är anonyma, varpå något av det viktigaste är att säkra uppgifterna vid anmälningstillfället.

Hur kommer det sig att det har blivit en sådan stor ökning?

Johansson menar att fler ärenden har substans, och att den ena anledningen beror på att det numera finns ett större antal djur. Den andra anledningen har att göra med våldsamma hundar, som bitit eller skrämt både andra hundar och i vissa fall människor.

Då ökar anmälningarna för misskötsel av djur

På frågan om det finns några specifika tider på året som anmälningarna ökar, svarar Johansson att det oftast rör sig om mars, april, juni och juli. Enligt honom kan det dels ha att göra med att de som anmäler tar sig tiden att göra det på ledig tid, men också då man i större utsträckning rör sig ute.

Andra toppar som Länsstyrelsen kan se i sina siffror är omkring september och oktober.

Så vanligt är det att lämna husdjur hemma under semestern

Johansson förklarar att anmälningar om misstanke av övergivna djur kommer in varje år och att det handlar om allt ifrån smådjur i bur, till katter och hundar som behöver tillsyn och rastning flera gånger per dag.

Det kan till och med handla om hästar som lämnats ensamma.

– Lämnar man djuren utan tillsyn en längre period kan de betraktas som övergivna och därmed utsatta för lidande och då bli omedelbart omhändertagna.

"Fler anmälningar om djur som lämnas hemma långa dagar"

Enligt Johansson har Länsstyrelsen inte sett någon ökning i tydligt övergivna djur under pandemin.

– Men vi upplever att fler anmälningar om att djur lämnas hemma långa dagar kommer in. Det kan också vara att till exempel hundar låter mer när de blir lämnade hemma om de inte blivit vana att vara ensamma, och att de då uppfattas som olyckliga. Några timmars lyssnande på grannens ylande hund kan kännas länge.    

Så gör du om du misstänker att grannen lämnat husdjuret hemma under semestern

Johansson ger tydliga direktiv för hur du går tillväga om du har misstankar om att din granne lämnat sitt husdjur hemma under en längre period.

Först och främst ska du ringa till Länsstyrelsen anmälningstelefon. Är det utanför kontorstid så ringer du polisen på 114 14.

– Är djur övergivna, det vill säga lämnade utan tillsyn och utsatta för lidande, hanteras de akut. Är det djur som lämnas ensamma för mycket men inte är övergivna hanteras de genom kommunikation med djurägaren. Men om det i första hand är störningen, att en hund skäller eller ylar när den är ensam, tala med ägaren som kanske inte är medveten om det, avslutar Joakim Johansson i intervjun med Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.