Kratom har liknats vid syntetiskt heroin.
Kratom har liknats vid syntetiskt heroin. - Foto: Mary Esch/TT, Unsplash

Här är farliga drogen som unga missbrukar – är helt laglig

Att läkare träffar många unga som testat eller är beroende av alkohol eller cannabis är ingenting ovanligt. Men det finns en drog som cirka 5 000 unga i Sverige söker hjälp för – och den är helt laglig.


Maria pol har på uppdrag av staten ett ansvar att bedriva specialiserad beroendevård för ungdomar och unga vuxna. Alla mellan 15-25 år gamla kan ta sig till en av deras mottagningar i jakt på hjälp för alkohol-eller narkotikamissbruk.

Vanligast är att man söker hjälp för cannabisberoende, menar läkaren Juan Figueroa i en intervju med Nyheter24. Det finns däremot en drog som gått under radarn i samhället och som Juan vill belysa – nämligen Kratom.

Vad är Kratom?

Kratom har sitt ursprung från det tropiska trädet Mitragyna speciosa i Sydostasien.

Bladen innehåller psykoaktiva opioidliknande föreningar och de cirka 5 000 ungdomar som sökt hjälp i Sverige uppger att effekter såsom humörförändringar och smärtlindring är anledningen för missbruket.

Kratom har sitt ursprung från det tropiska trädet Mitragyna speciosa i Sydostasien. Bildkälla: AP/TT

Biverkningar med Kratom

Men som alla droger finns det biverkningar.

Kratom kan ge akuta biverkningar i form av klåda, svettning, muntorrhet, illamående och förstoppning. Vid längre missbruk kan du drabbas av sömnlöshet, viktminskning, anorexi och mörkare hud.

En del har till och med upplevt "kratompsykos", det vill säga hallucinationer, villfarelse och förvirring, enligt National Institutes of Health.

Som grädden på moset orsakar ett längre bruk svåra abstinensbesvär såsom aggression, värk i skelett och muskler, ryckningar i armar och ben och fientlighet.

Kratom går att köpa i butiker

Drogen, som är beroendeframkallande och går att tugga, röka, brygga eller lägga i maten, har till och med jämförts med syntetiskt heroin. Trots det går det att köpa helt lagligt i svenska närbutiker.

Enligt Juan inhandlas det vanligtvis när man ska tillverka tvål, något som inte är olagligt. Det är däremot inte legalt att köpa det i syfte att tillverka droger.

– Det är några få ungdomar vi har som har missbrukat det. I låga doser har den en centralstimulanseffekt, som amfetamin.

Juan menar att effekten av högre doser Kratom kan liknas vid heroin.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

1 timme sedan
Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

1 timme sedan
Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.