Termitbomber regnar över himlen i vad som fastställts vara Donetsk
Termitbomber regnar över himlen i vad som fastställts vara Donetsk - Foto: Twitter/Telegram

Otäcka klippen från Donetsk: Här regnar "termitbomber" över himlen

Omkring 2 400 grader varma brandbomber regnade över himlen i den ukrainska staden Donetsk sent i lördags kväll. De så kallade termitbomberna är varma nog att bränna igenom hustak.


Natten till söndag fick flera videoklipp spridning i sociala medier, där himlen i Donetsk lyser upp i vad som liknar ett massivt stjärnfall. 

Men det var i själva verket över 2 000 grader varm ammunition som regnade ner över staden, enligt artilleriexperten Rein Pella. 

Till SVT säger han att det rör sig om "termitbomber" – en slags brandbomd som inte exploderar i luften, utan ställs in för att öppna sig på en viss höjd över marken. Då släpps det ut kapslar i luften som brinner i ungefär två minuter.

– Det kan bränna sig igenom tunnare hustak eller byggnader, säger Pella till SVT.

Expertens teori: Ett ryskt anfall

Vilka det var som avfyrade termitbomberna är svårt att slå fast. Den ukrainska staden Donetsk är till största delen under rysk kontroll och i sociala medier har det spekulerats om att Ryssland anordnat en "false flag"-operation för att få anfallet att se ut att komma från Ukraina.

Pella, som är lärare på Försvarshögskolan, tror däremot att anfallet i själva verket kommer från Ryssland.

– Ukraina har samma vapensystem som skjuter de här raketerna, 122-millimetersartilleri, men däremot har jag inte fått några indikationer på att Ukraina har ammunitionstypen och har skjutit den i strid, säger han till SVT.

Termitbomberna skräms mer på natten

Hade attacken inträffat under dagtid hade det varit lättare att dra slutsatser om vilken sida anfallet kom ifrån. Likaså vilka områden som träffades av termitbomberna. SVT skriver att de lyckats verifiera och platsbestämma två av de nattsvarta videoklippen, bägge filmade i centrala Donetsk.

Enligt Pella är termitbomberna dessutom mer effektiva om man avfyrar dem på dagen; då är gräset torrare och vindarna i regel starkare. 

Men på natten syns de fallande brandbomberna på flera mils avstånd och skräms helt enkelt mer, vilket kan förklara valet av tidpunkt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.