Systembolaget justerar sina priser den 1 september
Systembolaget justerar sina priser den 1 september - Foto: Geir Olsen/Stian Lysberg Solum/TT

Systembolaget höjer priserna – så mycket dyrare blir ölen

Den första september ändras priserna på Systembolaget och flera bryggerier flaggar för att ölen kommer drabbas hårt. "I världen och i Sverige ser vi nu historiska kostnadsökningar", säger bryggerichefen på Carlsberg.


Priserna på alkohol har stått relativt oberörda av såväl pandemi som inflation, och på Systembolaget finns reglerade tillfällen kring när man gör förändringar i priserna. 

Den senaste prisändringsperioden ägde rum i juni och kommer ge genomslag i butik den första september. Då blir det i snitt 1,9 procent dyrare att handla på Systembolaget.

Kommer priserna på Systembolaget öka mer?

Enligt Emelie Westrup, kategorichef på Systembolagets inköpsavdelning, finns det ingen anledning att oroa sig för svidande överraskningar på Systemet i nuläget – inflationsläget till trots.

– Vi jämför ju med våra siffror och då ser vi ju att prishöjningen för 2022 blir strax över tre procent på totalen, men från och med första september blir det strax under två procent, sa hon till P4 Jönköping tidigare i somras. 

Var blir prisjusteringen störst på Systembolaget?

Men den stora frågan kvarstår – vilka varor på Systembolaget drabbas hårdast? När Nyheter24 når Systembolaget är de sparsamma med detaljerna. 

– Svaret är att vi inte kommenterar enskilda produktkategorier innan prisjusteringen träder i kraft, säger Charlotte Näsström Morén på Systembolaget.

Foto: Tor Johnsson/SvD/TT

Farhågan: En prisökning på 7 procent

Men i en intervju med TT kommer Spendrups presschef Rose-Marie Hertzman med desto tydligare besked, och för alla ölälskare är de dystra.

– Konsumenterna kan räkna med att en burk öl blir en krona dyrare i höst, säger hon.

Spendrups säljer öl från märken som Heineken, Gränges och Norrlands Guld, och om man antar att en burk öl kostar omkring 14 kronor motsvarar en prisökning på en krona drygt 7 procent. Det är en bra bit över snittjusteringen på 1,9 procent som förväntas på Systembolagets totala sortiment. 

"Historiska kostnadsökningar"

Även Carlsberg flaggar för prisökningar på sitt sortiment till följd av "historiska kostnadsökningar" på deras produktions- och distributionskostnader.

"Detta sammantaget gör att våra priser kommer att påverkas", skriver bryggeriet i ett mail till TT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!